Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.12.10. - szombat, Judit napja van.

Támogatott beruházások - közbeszerzés

Az országban egyedülálló dióda lézerközpontot adtak át Kecskeméten

2021. július 27. 14:00
Az országban egyedülálló dióda lézerközpontot adtak át Kecskeméten

A Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kara mellett építették fel a kutatási-fejlesztési és oktatási célokat szolgáló dióda lézerközpontot Kecskeméten.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretéből a dióda lézerközpont létrehozására 518 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el még 2017-ben. A lézerközpont kialakításában a Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft konzorciumi vezetőként vett részt.


Robotkar segíti a munkát a lézerközpontban

 

A létrehozott lézerlaboratórium Magyarországon egyedülálló és két vonatkozásban is hiánypótló. Egyik oldalról azért, mert 1000 nanométer alatti hullámhosszúságú, sugárminőségű és nagy fényteljesítményű lézer sugárforrás, másik oldalról pedig a 3D impulzus üzemű lézersugaras mikromegmunkálás miatt.

 

A lézerközpont 3 fő egységből áll: az optikai szálban vezetett, nagyteljesítményű direktdiódás megmunkáló központ, az optikai szálvezetés nélküli direktdiódás megmunkáló központ, valamint impulzuslézeres szubtraktrív mikromegmunkáló központ.

 

A hazai lézerközpontoktól azért más a Kecskeméten megépült, mert a korábbiakhoz képest a három lézeregység alacsonyabb hullámhossz-tartományban működik majd és egy dióda segítségével állítják elő a lézersugarat. Ezzel hosszabb élettartamot és kedvezőbb energiafelhasználást tudnak elérni, valamint nagyobb megbízhatósággal és jobb teljesítménnyel fogják alkalmazni.

 

A direktdiódás megmunkáló központ alkalmas különböző javítási technológiák kidolgozására, speciális felületek módosítására, melyhez tartozik még lézersugaras vágó- és hegesztőfej, amivel 3D-s vágásokat és hegesztéseket is kivitelezhetnek. A központban robotkar irányítja a lézersugarat, mely segítséget jelent a megmunkálás terén.

 

A berendezéssel lehetővé válik a fémek megmunkálása mellett a műanyagok lézersugaras hegesztése és felületmódosítása.

 

Az impulzuslézeres szubtraktrív mikromegmunkáló központban módosítani tudják különböző felületek mechanikai, optikai és nedvesítési tulajdonságait, melynek egyre nagyobb szerepe van a jármű-, félvezető- és elektronikai iparban.

 

A lézerlaboratórium infrastruktúrájának kialakítása a Neumann János Egyetem, míg az eszközök beszerzése és rendszerbe állítása a Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. feladata volt.

 

BG

Forrás: MTI, BAON, Bácsmegye

A képek illusztrációk

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu