Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.12.10. - szombat, Judit napja van.

Támogatott beruházások - közbeszerzés

A kormány támogatásával új iparterületet alakítottak ki Balassagyarmaton

2021. július 06. 08:29
A kormány támogatásával új iparterületet alakítottak ki Balassagyarmaton

A Terület- és Településfejlesztési Operatív program (TOP) forrásából 21,5 heknyárnyi új iparterületet alakított ki a Balassagyarmati Önkormányzat a város déli gazdasági zónájában. A beruházáshoz a kormány 549,3 millió forint vissza nem térítendő támogatást adott.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára hangsúlyozta a terület bejárásán, hogy az elmúlt bő tíz évben bebizonyosodott, hogy a magyarok munkából akarnak megélni, ehhez pedig a kormánynak kötelessége minden lehetőséget megadni.

 


Schanda Tamás államtitkár Balassagyarmaton

 

Az államtitkár közölte, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv intézkedéseivel a kormány több, mint 1 millió 660 ezer munkavállalót támogatott. Az eurozónában 8 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, addig az európai uniós átlag 7,3 százalék. Magyarországon ez a mutató mindössze 4,3 százalék volt.

 

Schanda Tamás beszámolt arról, hogy a magyar gazdaság teljesítménye az év első negyedévében 1,9 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest. Az uniós teljesítmény 0,4 százalékkal csökkent, míg az eurozónában 0,6 százalékkal esett vissza.

 

Hazánkban tavaly a GDP-arányos beruházási ráta 28 százalékos volt, mellyel az uniós rangsor harmadik helyére kerültünk.

 

Az államtitkár szerint a Balassagyarmaton elkészülő beruházás a munkahelyteremtést és a gazdaság erősítését szolgálja.

 

Csach Gábor (Fidesz-KDNP), a város polgármestere elmondta, hogy közművesítették az új iparterületeket és megépítették a nyugati és déli iparterületet összekötő 1,2 kilóméteres hosszú utat.

 

Úgy gondolja, hogy a beruházás további lehetőségeket is rejt magában, mivel több, mint 200 hektárnyi szabad terület áll rendelkezésre még. Szerinte Nógrád megye gazdasági motorjává vált Balassagyarmat és Szügy térsége.

 

Skuczi Nándor, a konzorciumi partner Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke szerint a rendszerváltás óta nem történt annyi fejlesztés vidéken, mint az elmúlt 5-6 évben. A beruházások segítik az embereket, hogy szülővárosukban találják meg számításukat.

 

Balla Mihály (Fidesz), a nyugat-nógrádi térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy 2010 környékén a megyét magas munkanélküliség jellemezte, de a gazdaságot érintő fejlesztések azt eredményezték, hogy alig magasabb a munkanélküliségi ráta 3,3 százaléknál, valamint elérték, hogy Nyugat-Nógrád adja a megyei export 64-65 százalékát.

 

BG

Forrás és képek MTI/Komka Péter

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu