Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.04.11. - vasárnap, Zsolt, Leó napja van.

Rövid hírek

Többletenergia tárolására alkalmas rendszert fejlesztenek

2021. március 25. 08:45
Többletenergia tárolására alkalmas rendszert fejlesztenek

A Magyar Földgáztároló Zrt. új technológián alapuló rendszert fejleszt annak érdekében, hogy a villamosenergia többletet megfelelően tárolják, a rendszert ezáltal kiegyensúlyozottá tegyék. A projekt az Akvamarin nevet viseli, utalva arra, hogy a rendszerben a vízbontásnak is nagy szerepe lesz.  

Innovatív megoldást talált ki a Magyar Földgáztároló Zrt. Közel 2,5 megawattos elektrolizáló rendszert fejlesztenek, amihez tartozik egy hidrogén gázelőkészítő technológia is. Ezek összességét Akvamarin projektnek nevezték el, általa biztosítható, hogy a megújuló energiaforrás "kikapcsolása" helyett a felesleges többlet villamos energia felhasználásával vízbontáson keresztül hidrogén álljon elő - közölte a vállalat.  

 

A folyamat azért mérföldkő, mert az így előállított hidrogént keverni tudják a földgázzal, amellyel csökkenthető a szén-dioxid kibocsátás. A kardoskúti gáztárolónál vetik be elsőként a kiegyensúlyozó rendszert, amelynek összköltsége 2,9 milliárd forint, a tervek szerint két éven belül megvalósítják.  

 

M. A. 

Forrás. mti

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu