Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.22. - Saturday, Paulina napja van.

Rövid hírek

Támogatjuk az EU-s határvédelmi terveket - megszorításokkal

2015. December 18. 15:10
Támogatjuk az EU-s határvédelmi terveket - megszorításokkal

Határvédelemre vonatkozó újságírói kérdésre Orbán Viktor a 2015. december 18-i brüsszeli EU-csúcs után kinyilvánította: az Európa Tanács nem a Európai Bizottság  javaslatát tárgyalta meg. Erre most még nem állt rendelkezésre elegendő idő. A magyarok elviekben egyet értenek abban, hogy az a tagállam, amely nem tudja megvédeni EU-s, schengeni határait, EU-s segítséget köteles legyen ehhez elfogadni - mondta el a miniszterelnök a csúcs után adott sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva.

A kormányfő még a csúcs előtt brüsszelben elmondta: szerint a Frontex európai határőrizeti ügynökség átalakítási tervére vonatkozó bizottsági javaslat egyértelműen Görögországról szól. Mint mondta, "elfogadjuk, hogy ha erre (a határainak védelmére) nem képes egy ország, akkor kiegészítő eszközök rendelkezésre álljanak", azonban a határvédelem "első helyen nemzeti hatáskör, mi nem adjuk át senkinek, ez a magyar állam felelőssége: a mindenkori magyar kormány felelőssége, hogy megvédje a külső határait".
Az Európai Bizottság 2015. december 15-én nyújtotta be javaslatát az állandó uniós part- és határőrizeti szerv létrehozására, amelynek jogában állna átvenni az Európai Unió külső határainak őrizetét akkor is, ha valamely tagállam kormánya azt ellenzi.


MTI / MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu