Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.16. - Sunday, Jusztin napja van.

Rövid hírek

Szlovák rendőrök érkeztek hazánkba, hogy védjék az EU schengeni határait

2015. October 20. 16:44
Szlovák rendőrök érkeztek hazánkba, hogy védjék az EU schengeni határait

Regionális együttműködéssel is fel lehet lépni az illegális migráció ellen - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő annak kapcsán, hogy Szlovákia ötven rendőrt küldött hazánkba a határvédelem megerősítésére. Kovács Zoltán azt követően mondta ezt, hogy a belügyminiszter fogadta a Készenléti Rendőrség Központi Objektumában a szerb határon szolgálatot teljesítő magyar kollégáik megsegítésére küldött szlovák rendőröket.


Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatóján elmondta: rövidesen Csehország és Lengyelország is 50-50 fős rendőri egységeket küld Magyarország déli határára


Mint ismert, a visegrádi országok vezetői a zöldhatárok védelmére ideiglenesen közös rendőri egységet hoznak létre. A szlovák rendőrök ennek a döntésnek az első csoportját jelentik. Pintér Sándor belügyminiszter úgy fogalmazott: a visegrádi országok (V4-ek) rendőreinek jelenléte azt jelenti, hogy ezek az országok közös választ adnak egy közös kihívásra. A miniszter rámutatott: illegális migránsok és menekültek sokasága tart az Európai Unióba, több mint 390 ezer ember lépte át Magyarország zöldhatárait illegálisan az idén. Hozzátette: Magyarország döntésének megfelelően megvédik a zöldhatárokat, csak a kijelölt határátkelőhelyeken, a jogilag meghatározott feltételek esetén engedik meg a belépést.
Pintér Sándor a szlovák rendőröknek azt mondta: a feladatok végrehajtása során védik saját hazájukat, Szlovákiát, védik Magyarországot és az Európai Uniót is. Úgy fogalmazott, az országok vezetői példát mutattak összefogásból, és arra kérte a rendőröket, hogy mutassák meg ezt az összefogást a feladatok gyakorlati végrehajtása során is. A miniszter a köszöntő után karszalagokat adott át a szlovák rendőröknek, ezeket kifejezetten erre a célra terveztették. A karszalag közepén a "V4" felirat látható egy kék körben, amelyben csillagok utalnak az Európai Unió zászlajára, ezt pedig a visegrádi négyek - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - nemzeti zászlói veszik körül.


Kormányszóvivő/MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu