Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.18. - Saturday, Erik napja van.

Rövid hírek

Rogán: Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz

2015. November 05. 10:40
Rogán: Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz

Konrad Adenauer híres mondását idézte fel Rogán Antal, melyet anno Antal József miniszterelnöktől is hallhattunk. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a budapesti Városligetben Konrad Adenauer út- és szoboravatási ünnepségen tartott beszédet. Konrad Adenauer a Német Szövetségi Köztársaság alapító kancellárja volt, kancellárságának (1949-1963) alapvető lépései máig meghatározzák a Német Szövetségi Köztársaság belső struktúráját és külpolitikai irányultságát.


Hans-Gert Pöttering, Rogán Antal


Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament volt elnöke, a Konrad Adenauer Alapítvány elnöke felavatja Konrad Adenauer szobrát a budapesti Konrad Adenauer út és -szobor avatási ünnepségén a Városligetben 2015. november 4-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi


Rogán Antal a Német Szövetségi Köztársaság első kancellárja mellszobrának avatásakor kiemelte: Európának kétezer éves története során már sokszor kellett megújulnia, ez mindig visszatérést jelentettek a keresztény értékekhez. A miniszter kifejtette: nem kell mindenkinek hívő kereszténynek lennie, hiszen a hitet nem lehet előírni, viszont ebben a civilizációban az ateista is keresztény, mégpedig kulturális értelemben. A miniszter elmondta: nem véletlenül figyelnek most Adenauerra, aki egy másik súlyos európai válságkorszak idején átlátta, hogy Európának gyökeresen meg kell újulnia, és hogy a tartós béke záloga csak az európai egység lehet.
Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament volt elnöke, a Konrad Adenauer Alapítvány elnöke kiemelte: Brüsszel nem új Moszkva, az Európai Unió egy olyan kísérlet, amelynek keretében 28 ország, 500 millió ember a jogállamiság alapján működik együtt. Hozzátette: ha az EU kudarcot vall, mindenki kudarcot vall. A migrációs válsággal kapcsolatban elmondta: beszélni kell arról, hogy miként védjük meg az EU külső határait.
Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója felidézte: a második világháború végére Németország a megsemmisülés szélére jutott, ezért Konrad Adenauer óriási feladatra vállalkozott hazája újjáépítésével.
Frank Spengler, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi képviseletvezetője elmondta: ma Európa egyik alapító atyjára emlékeztek, egy nagy európai államférfira.
Az ünnepséget követően fogadást tartanak a Terror Háza Múzeumban a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, a Polgári Magyarországért Alapítvány és a Konrad Adenauer Alapítvány szervezésében.


MTI/MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu