Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.20. - Thursday, Rafael napja van.

Rövid hírek

Orbán Madridban: ha Görögországnál nem tudjuk, Magyarországnál és Szlovéniánál kell megvédeni az EU határát

2015. October 22. 17:24
Orbán Madridban: ha Görögországnál nem tudjuk, Magyarországnál és Szlovéniánál kell megvédeni az EU határát

Orbán Viktor ezt az Európai Néppárt madridi kongresszusán jelentette ki. Hozzátette: Törökország fontos stratégiai partner, azonban ha másoktól várjuk a megoldást, akkor kiszolgáltatottá válunk. "Ha ezt nem akarjuk, akkor meg kell védenünk a határainkat" - hangsúlyozta. A magyar kormányfő hangsúlyozta, hogy Európa jelenleg gazdag és gyenge, ez pedig a lehető legveszélyesebb kombináció.Mi folyik a hátam mögött? Kérdezhetné Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Nikosz Anasztasziadesz ciprusi elnök és Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Néppárt madridi tisztújító kongresszusának második napján 2015. október 22-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs


A migrációs válság képes destabilizálni kormányokat, országokat és az egész európai kontinenst - emelte ki a miniszterelnök, aki szerint a probléma megoldásához ezért nyílt és őszinte beszédre van szükség, el kell dobni a politikai korrektséget, és vitát kell kezdeni álszentség és képmutatás nélkül. "Mit gondolunk a civilizációs örökségünkről? Kívülről kikényszeríthető-e a kulturális minták megváltozása? Elfogadjuk-e a párhuzamos társadalmakat? Vagy megvédjük a jogállamiságon nyugvó, toleráns életmódot, amelyet eddig éltünk?" - tette fel a kérdést Orbán.

Orbán Viktor ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az európai kereszténydemokrata felfogás nem tűr meg semmilyen muzulmánellenes politikát. "A muszlim hit, amelyet becsülünk és tisztelünk, nem felelős e népvándorlás alapvető okaiért" - fogalmazott. A magyar miniszterelnök kijelentette, hogy itt az ideje tisztázni az erkölcsi felelősségünk természetét. Őszinte részvétet érzünk azok iránt, akik elhagyták az otthonukat. Ők áldozatai az országaik rossz kormányzásának, az elhibázott nemzetközi politikai döntéseknek, a teljesíthetetlen várakozásokat keltő európai politikánknak és nyilvánvalóan áldozatai az embercsempészeknek - közölte. "Azonban az, hogy áldozatnak tekintjük őket, nem jelentheti azt, hogy magunkat is áldozattá tesszük (...) Erkölcsi felelősségünk visszaadni ezen emberek számára otthonukat és országukat. Nem lehet az a célunk, hogy új európai életet nyújtsunk számukra" - emelte ki a kormányfő.


Migrációról szóló cikksorozatunk: 

Újra Európa védőbástyája leszünk?

Honnan jönnek, mi elől menekülnek a magyar határra érők?

A végvári rendszer most még nem kell az EU-nak

A határkerítésünk Európa lakmuszpapírja 

Hogyan védhetjük meg Európa külső határait? 

Miért szükséges a horvát határzár? 

Kinél marad a Fekete Péter?


MTI/MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu