Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.05.07. - péntek, Gizella napja van.

Rövid hírek

Ön is részt vehet a kullancsok monitorozásában

2021. április 29. 09:06
Ön is részt vehet a kullancsok monitorozásában

A veszélyes kullancsok jelenlétét és terjedését figyeli az ELKH Ökológiai Kutatóközpont új programjának keretében. A lakosságot bevonva monitorozzák a Hyalomma kullancsokat. 

Mindez azért elengedhetetlen és égető, mert ez a faj terjesztheti a krími-kongói vérzéses lázat. Hogy a hazai jelenléte hogyan alakul, az ökológusok a lakosság megfigyelésére is támaszkodnak. Létrehozták a www.kullancsfigyelo.hu weboldalt, amelyre információkat tölthet fel a lakosság.  

 

Az ELKH közleménye szerint a globális klímaválság miatt az élőlények vándorlása megkezdődött, számukra eddig nem megfelelő klímán is jól érzik magukat az időjárás változásai miatt. A veszélyesebb fajok jelenléte már megfigyelhető Magyarországon is, de populációjuk nem ismert. Hyalommák szintén vérszívók, de komolyabb és veszélyesebb betegségeket terjesztenek. A Földközi-tenger mentén, Afrikában és Ázsia déli részén őshonosak, az ELKH információi szerint gyakran tömegesen élősködnek lovon, szarvasmarhán, de előfordulnak kisebb testű állatokon, valamint az emberen is. 

 

Amit meg lehet figyelni rajtuk, hogy nagyobb testűek, lábuk pedig sávozott. Ha ilyet látunk, érdemes róla fotót készíteni és beküldeni a szakembereknek, esetleg az állatot is postázni lehet mintaként. A legfontosabb, hogy az idei kullancsszezonban talált példányokat a megszokottnál tüzetesebben figyelje meg a lakosság, és amennyiben Hyalomma egyedet találnak, jelezzék azt a kutatóknak.  

 

M. A. 

Forrás: mti

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu