Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.02.02. - csütörtök, Karolina napja van.

Rövid hírek

Mi is az esztrich beton?

2022. szeptember 29. 13:25
Mi is az esztrich beton?

Egyre többet hallani manapság az esztrich beton kifejezést, azonban a legtöbb esetben hiányoznak az alap információk ezzel az anyaggal kapcsolatban. Mert mégis mi is az esztrich és milyen esetben érdemes használni? A megfelelő kivitelezéshez elengedhetetlen a kivitelezők részéről, hogy pontosan tisztában legyenek azzal, mikor és miért érdemes ezzel az egyébként nagyszerű anyaggal dolgozni. Ugyanakkor a megrendelőknek szintén az előnyére válik, hogyha tisztában vannak a kivitelezés során felhasznált anyagok tulajdonságaival. Ez a tudás a későbbiekben még jól jöhet pl. a kisebb-nagyobb felújítási vagy javítási munkák során is.

Valóban beton az esztrich beton?

 

A végeredmény tekintetében nem számít betonnak, viszont a fő összetevők tekintetében a legáltalánosabb alapanyagai a homokos kavics, a cement és a víz, így akár a betongyártók is előállíthatják. Az esztrich típusát a kötőanyaga határozza meg, mivel létezik pl. cementesztrich, de gipszesztrichhel is találkozhatunk. Hogy mi a jó ebben? Egy hozzáértő építész a célnak megfelelő változat kiválasztásával rendkívül jó eredményt érhet el a kivitelezés során. Ugyanakkor el is lehet rontani, hogyha az esztrich beton fajták közül nem a megfelelő kerül kiválasztásra.

 

Az esztrich beton tulajdonképpen a vízszintes aljzatok felületképzésére szolgál. Egy olyan réteg hozható létre a segítségével, ami kifejezetten a végső burkolat fogadására szolgál, illetve szintezés céljából is alkalmazható.

 

Ami a betonnál elsődleges szempont, az esztrich betonnál csak másodlagos. Ilyen pl. a nyomó szilárdság vagy a tömörség. Ennél sokkal lényegesebb a stabilitás, szilárdság, illetve a hajlításnak vagy a húzásnak való ellenállóság, valamint a tapadó szilárdság sem elhanyagolható tényező.

 

Hatékony munka előkevert esztrich betonnal

 

Az előkevert változatokban minden komponens megtalálható, ezért nem kell külön időt fordítani az előállítására. Ilyen pl. a Mapei Topcem Pronto, ami 25 kg zsákos kiszerelésben is beszerezhető. Gyorsan szárad és remek megoldás új szerkezeti betonra, a parketta, PVC, linóleum, szőnyegpadló, gumi vagy egyéb burkolat fogadására.

 

 

J.M

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu