Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.04.11. - vasárnap, Zsolt, Leó napja van.

Rövid hírek

Izlandi együttműködéssel indul a geotermikus távhőtermelés

2021. április 03. 07:00
Izlandi együttműködéssel indul a geotermikus távhőtermelés

Budapesten geotermikus távhőtermelő projektet indít el a Főtáv Nonprofit Zrt. A vállalat közleménye szerint az izlandi Arctic Green Energy vállalat együttműködésére számíthat ebben a magyar főváros.  

A beruházással évente akár 21 ezer tonna szén-dioxiddal kevesebb káros anyagot termelhet az ország, emellett tízezer átlagos fővárosi háztartás éves igényét fedik le a megtermelt energiamennyiséggel. A jelenlegi geotermikus projekt 10-20 MWth kapacitású lenne, a közlemény szerint ez nagyjából 300-400 ezer gigajoule geotermikus hőenergia éves szintű termelésére elegendő. A későbbiek folyamán a Főtáv bővítésre is tervez, 150-200 MWth kapacitásban gondolkodik. Egyelőre a lehetséges helyszínek feltérképezése folyik, illetve a Főtáv megkezdi a szükséges engedélyek beszerzését a projekthez.  

 

Izland bővelkedik a geotermikus energia kitermeléséhez szükséges feltételekben, az országban jelentős vulkanikus tevékenység folyik, amely kedvező irányba befolyásolja a föld hőjének felhasználását. A szigetországnak nagy tapasztalata van már ebben, a fűtésre használt energia 90 százalékát ebből fedezik, az ország teljes energiaszükségletének pedig 68 százalékát geotermikus hő adja.

 

Budapesten a fűtés korszerűsítése és fenntarthatósága kulcskérdés lett, Karácsony Gergely főpolgármester ugyanis elfogadta a főváros új klímastratégiáját, melynek elsődleges pontja a lakóingatlanok energiapazarlásának csökkentése vagy megszüntetése.

 

M. A. 

Forrás: mti

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu