Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.25. - Tuesday, Vilmos napja van.

Rövid hírek

Görögország nem kíván közös, nemzetközi erőket befogadni saját területére

2015. October 30. 21:18
Görögország nem kíván közös, nemzetközi erőket befogadni saját területére

Európa mindaddig védtelen lesz a bevándorlókkal szemben, ameddig Görögország déli, schengeni határát nem tudja megvédeni - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter miután tárgyalt Nikosz Kociasz görög külügyminiszterrel Athénban.


Nikosz Kociasz, Szijjártó Péter


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Nikosz Kociasz görög külügyminiszter Athénban 2015. október 30-án. MTI Fotó: KKM


Szijjártó Péter hangsúlyozta: jelenleg Görögország külső határa átjáróház, ami egész Európát védtelenné teszi. Ez komoly biztonsági kihívást jelent az uniónak és Magyarországnak, hiszen jelenleg senki sem tudja megmondani, hogy kik, honnan, hányan és miért érkeznek a görög szigeteken keresztül Európa belsejébe - fejtette ki a külügyminiszter. Magyarország úgy gondolja: összetett megoldás akkor lehetséges, ha az unió, azaz Görögország külső határait védjük meg elsőként, ugyanakkor Görögország nem kíván közös, nemzetközi erőket befogadni saját területére. Szijjártó úgy véli: a visegrádi országok (V4) megmutatták, hogy a határok védelmében nemzetközi erőkkel is lehetséges összefogás a nemzeti szuverenitás megtartása mellett. A két külügyminiszter megegyezett, hogy jövő héten újra találkoznak Luxemburgban az ázsiai és európai külügyminiszterek tanácskozásán, és a most megtárgyalt menekültügyi kérdések mellett folytatják az energiakérdésről megkezdett megbeszélésüket.


Migrációról szóló cikksorozatunk: 

Újra Európa védőbástyája leszünk?

Honnan jönnek, mi elől menekülnek a magyar határra érők?

A végvári rendszer most még nem kell az EU-nak

A határkerítésünk Európa lakmuszpapírja 

Hogyan védhetjük meg Európa külső határait? 

Miért szükséges a horvát határzár? 

Kinél marad a Fekete Péter?

- Nem példa nélküli a magyar kerítés az EU-ban

- Kemény szavak Brüsszelben


MTI/MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu