Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.05.07. - péntek, Gizella napja van.

Rövid hírek

Fiókáikat védik a varjak, óvatosságra int a Madártani Egyesület

2021. május 04. 08:53
Fiókáikat védik a varjak, óvatosságra int a Madártani Egyesület

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleményt adott ki arról, hogy a varjak június közepéig védik majd fiókáikat, esetleges ellenséges fellépésük ezzel magyarázható. Nemcsak a varjak, a letöbb költő madár esetében érdemes odafigyelni arra, hogy ne háborgassuk őket.  

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleménye szerint június közepéig érdemes számítani arra, hogy a lakott területen fiókáikat védelmező varjúfélék félelmet keltő támadásba lendülnek. A céljuk nem az, hogy a járókelőket bosszantsák, hanem hogy utódaikat megvédjék.  

 

Ilyenkor sem jó megijedni, hogy elkerüljük a járulékos baleseteket - például ijedtünkben kiugrunk az úttestre, elbotlunk, leesünk a fáról. Az egyesület szerint a legjobb, ha elkerüljük a madarakat, ha pedig támadólag lépnek fel, ne forítsunk nekik hátat. Szembe kell fordulni az állattal, karunkat széttárva mutassuk magunkat sokkal nagyobbnak és félelmetesebbnek, valamint kiabáljunk rá az állatra - írják. Ha a madár nem tágít, védekezésre használhatunk kabátot, kalapot, táskát, de ne bántsuk az állatot. 

 

 

M. A. 

Forrás: mti

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu