Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.04.11. - vasárnap, Zsolt, Leó napja van.

Rövid hírek

Fecskefészkeket telepítettek az Agrárminisztérium tetejére

2021. március 23. 08:24
Fecskefészkeket telepítettek az Agrárminisztérium tetejére

Az Agrárminisztérium nagyot lépett, a fecskék számának radikális csökkenése miatt kiemelten fontosnak tartották, hogy a minisztérium épületének tetejére mesterséges fecskefészkeket telepítsenek. Ezzel hívják fel a lakosság figyelmét is arra, hogy a fecskék védelme nemcsak kedvesség kérdése Magyarországon, hanem jogszabályi kötelezettség is. 

Az Agrárminisztérium közlése szerint az elmúlt tíz évben a hazai fecskék száma radikálisan csökkent, a korábbi populáció közel fele már nem költ itthon. Mindez az élőhelyek átalakulásának és a táplálékbázis mérséklődésének, a szúnyogirtó vegyszerek használatának is köszönhető. Sajnálatos módon Magyarországon az is dívik, hogy leverjék a fecskék fészkeit a lakosok, akik zavarónak ítélik védett madarunk jelenlétét. 

 

A fecskék számának csökkenése azt is jelenti, hogy nagyjából kétmillió kilogramm kártevő rovar marad a környezetben évente. A minisztérium mesterséges fecskefészkeket szereltetett fel, valamint egy eszközt, ami a fészekből kihulló madárürüléket is felfogja. Mindettől a költési kedv ösztönzését várják a madarak részéről.

 

M. A. 

Forrás: mti

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu