Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.16. - Tuesday, Valter napja van.

Rövid hírek

Európa értékeit védelmezzük

2015. October 21. 17:02
Európa értékeit védelmezzük

A fenti címen közölt interjút Orbán Viktor miniszterelnökkel október 17-én a Focus című német hírmagazin. "Azt gondoljuk, hogy a menekültválság bajt jelent", Németország viszont azt gondolja, hogy a migráció hasznos lehet, és "minden jóra fordul, ha jól csinálják" - fogalmazta meg a magyar és német vezetés gondolkodása közötti különbséget a miniszterelnök.


Orbán Viktor miniszterelnök


Orbán Viktor miniszterelnök Heinz Fischer osztrák államfővel beszélget az ENSZ-közgyűlés rendkívüli menekültügyi tanácskozása előtt a világszervezet New York-i székházában 2015. szeptember 30-án. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely


A magyar miniszterelnök arra a felvetésre, hogy a német kancellár szerint kerítésekkel nem lehet megállítani az életük védelmében rohanó embereket, a kormányfő úgy reagált: Magyarország nem szomszédos sem Szíriával, sem Irakkal, és "akik idejönnek, nem az életükért menekülnek". Hozzátette: Európa legfeljebb átmenetileg fogadhat be szükségben szenvedőket, és amikor hazájukban helyreáll a rend és nincsenek többé veszélyben, vissza kell térniük oda. "Nem tudunk mindenkit befogadni" - mondta a kormányfő. Európa egy életforma, amelynek része a gondolat- és a vallásszabadság, a jogegyenlőség, a férfiak és nők egyenlősége. Ezek "kulturális értékek, amelyeket meg kell védenünk", most viszont Európában "párhuzamos társadalmak" jönnek létre, amelyek nem akarnak igazodni ezekhez az értékekhez.
Arra a kérdésre, hogy elégtételt jelent-e számára a CSU és Merkel vitája, tekintettel arra, hogy előre jelezte a problémákat, a miniszterelnök úgy válaszolt: Brüsszel "elszalasztotta a megfelelő időpontot a menekültválság megoldására", a német kancellár pedig "kész helyzet elé került, ezért nem bírálom őt, hanem inkább védem az unió külső határát".


Migrációról szóló cikksorozatunk: 

Újra Európa védőbástyája leszünk?

Honnan jönnek, mi elől menekülnek a magyar határra érők?

A végvári rendszer most még nem kell az EU-nak

A határkerítésünk Európa lakmuszpapírja 

Hogyan védhetjük meg Európa külső határait? 

Miért szükséges a horvát határzár? 

Kinél marad a Fekete Péter?

- Nem példa nélküli a magyar kerítés az EU-ban


Miniszterelnökség/MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu