Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.05.07. - péntek, Gizella napja van.

Rövid hírek

A földművelés hatékonyságának kulcsa a biodiverzitás

2021. április 23. 08:23
A földművelés hatékonyságának kulcsa a biodiverzitás

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet lassan kilenc éve tartó kutatásra alapozza azt a kijelentését, hogy a biodiverzitás javítja a földművelés hatékonyságát. A szervezet a Föld Napján emelte fel a szavát a növényfajok sokféleségének preferálása mellett, kutatásaik alapján nemcsak a vetményesben, hanem a szőlősben is érdemes több növényt ültetni egymás mellé.

Az ÖMKi közleménye szerint az élelmiszerellátás jövője múlik azon, hogyan termesztenek a gazdák zöldséget és gyümölcsöt. Kutatások igazolják, hogy a monokultúrával ellentétben a biodiverzitás, tehát a fajok sokszínűsége elengedhetetlen ahhoz, hogy a földművelés hatékony legyen.  

 

Kísérletképp 2012 óta virágos növényeket ültetnek szőlősorok közé, eddig 22 növényt vizsgáltak. Mint az ÖMKi kitér rá, a sokfajos keverékek nem szívják el a szőlőtől a nedvességet, ezen felül a talajmenti párát is felfogják, általuk kevésbé szárad ki a talaj. Fűvel vetve viszont 10 százalékkal alacsonyabb talajnedvességet mértek. 

 

Fontosnak tartják azt is, hogy földművelés esetén honos fajokkal segítsük az ökoszisztémát, természetközeli élőhelyeket kellene kialakítani. Kevésbé telepednének meg a kártevők, jobban termelődne a humusz, kisebb lenne az erózió vagy a vízvisszatartás esélye. Ahogy az ÖMKi kitér rá: nemcsak a mezőgazdasági művelésben, hanem a kertekben is érdemes fajtagazdagságra törekedni. 

 

M. A. 

Forrás: mti

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu