Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.06.06. - szombat, Norbert napja van.

Parlamenti hírek

Új alaptörvény születhet hétfőn a parlamentben

2011. április 18. 10:01
Új alaptörvény születhet hétfőn a parlamentben
Az Országgyűlés 2011.04.18-án fogadhatja el a kormánypártok által előterjesztett alkotmányjavaslatot, amelyhez a parlamenti képviselők kétharmadának igen szavazatára lesz szükség. Az MSZP és az LMP várhatóan nem vesz részt a határozathozatalon; a Jobbik korábban azt közölte, hogy nem szavazza meg az új alaptörvényt.
A parlament egynapos ülésén az alkotmánytervezet záróvitájára is sor kerülhet, ha érvényes, zárószavazás előtti módosító javaslatok kerülnek a Ház elé. A képviselők ez esetben a kora délutáni órákban szavazhatnak az elfogadása esetén jövőre életbe lépő új alaptörvényről.

Kövér László házelnök

Kövér László házelnök előterjesztői felszólalásával kezdődött 2011.03.22-én a parlamenti vita

A kétharmados parlamenti többséggel rendelkező Fidesz-KDNP által benyújtott javaslat parlamenti vitája március 22-én, Kövér László házelnök előterjesztői felszólalásával kezdődött. A Magyarország alaptörvénye című javaslat összesen négy ülésnapon át tartó általános vitájában Szili Katalin volt házelnök, független képviselő alkotmányjavaslatához is hozzászólhattak a képviselők, de azt végül nem bocsátotta részletes vitára a Ház, így arról később szavazni sem lehetett. Az MSZP és az LMP mindvégig távol maradt az alkotmányozás parlamenti szakaszától.

Parlament

A Parlament hétfőn fogadhatja el a kormánypártok által előterjesztett alkotmányjavaslatot

A kormánypárti alkotmányjavaslathoz a vita alatt több mint 150 módosító javaslatot nyújtott be a Fidesz és a KDNP frakcióvezetője. Az Országgyűlés - a változtatásokról szóló, április 1-jén és 4-én tartott részletes vita után - egyebek mellett az önvédelemhez való jog, illetve a ténylegesen életfogytig tartó szabadságvesztés alaptörvénybe emeléséről döntött. A képviselők az április 11-i szavazáson elvetették például a kiskorúak után járó szavazati jog megadását, továbbá azt is, hogy az alkotmány végén feltüntessék az igennel szavazó képviselők nevét.

Az új alaptörvényt mai napi elfogadása esetén Schmitt Pál köztársasági elnök várhatóan április 25-én, húsvéthétfőn, ünnepélyes keretek között írja alá.

 

Forrás: Fidesz.hu

-bartus-

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu