Belföldi hírek

H I R D E T É S
2019.05.25. - szombat, Orbán napja van.

Parlamenti hírek

Több órán át vitatja ma a Parlament a korhatár előtti nyugdíjak megszüntethetőségét

2011. május 17. 09:23
Több órán át vitatja ma a Parlament a korhatár előtti nyugdíjak megszüntethetőségét
Lázár János és Balsai István alkotmánymódosítási javaslata rögzítené: nyugdíjat az kaphat, aki betöltötte az öregségi nyugdíjkorhatárt. De lennének kivételek is.
Az Országgyűlés ma tízórás vitakerettel tárgyalhatja azt a kormánypárti alkotmánymódosítási javaslatot, amely alapján a korkedvezményes nyugellátás csökkenthetővé, illetve szociális ellátássá alakíthatóvá, munkaképesség esetén pedig megszüntethetővé válhat. A parlament napirendjére kerül még emellett a költségvetési csalás tényállásának kabinet által kezdeményezett bevezetése is.

Lázár János

Lázár János a Fidesz parlamenti képviselője

Lázár János és Balsai István fideszes képviselők pénteken terjesztették az Országgyűlés elé alkotmánymódosítási javaslatukat, amely rögzítené: nyugdíjat az kaphat, aki betöltötte az általános öregségi nyugdíjkorhatárt. Ugyanakkor törvény rendelkezhet arról, hogy a korhatárt még el nem érők is részesülhessenek nyugdíjban. A javaslat indoklása arra utal, hogy ez például a nők 40 évnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulására vonatkozhat.

A módosítás szerint "az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető".

országgyűlés

Több órán át vitatja ma a Parlament a korhatár előtti nyugdíjak megszüntethetőségét

A Ház emellett ma foglalkozhat a büntető törvénykönyv kormány által javasolt kiegészítésével, amely két új tényállást: a költségvetési csalást és a társadalombiztosítási, szociális vagy más jóléti jutatással való visszaélést vezet be. A kabinet indoklása szerint erre a táppénzcsalások, rokkantsági nyugdíjjal összefüggő visszaélések csökkentése miatt van szükség. A Btk. módosítása után két évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók ezen bűncselekmények elkövetői. A parlament elé kerül továbbá a kormány lakásszövetkezetekről, valamint társasházakról szóló törvénymódosítási kezdeményezése is. Ez alapján a bíróság ügygondnokot rendelhetne ki, ha a lakásszövetkezet tagja nem veszi át fizetési felszólítását, míg végrehajtás esetén a végrehajtó is megtehetné ugyanezt.

 

Forrás: fidesz.hu

-BÁ-

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2019. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu