Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.04.10. - szombat, Zsolt napja van.

Parlamenti hírek

Schmitt Pál véleményezi a készülő alaptörvényt

2011. április 11. 09:12
Schmitt Pál véleményezi a készülő alaptörvényt
2011. április 11-én fejti ki véleményét a készülő alaptörvényről Schmitt Pál a parlamentben. A képviselők a közjogi méltóságok felszólalásai után az alkotmányjavaslathoz benyújtott több mint 150 módosító javaslatról szavaznak.
Az Országgyűlés mai ülésén fejti ki véleményét a készülő alaptörvényről Schmidt Pál köztársasági elnök; az alkotmányozás előzetes menetrendje alapján ezt követően Kövér László fideszes házelnök előterjesztői zárszavára kerülhet sor.

A képviselők a közjogi méltóságok felszólalásai után a kormánypárti alkotmányjavaslathoz benyújtott több mint 150 módosító javaslatról szavaznak. A parlamenti vitától eddig távol maradó MSZP és LMP várhatóan a határozathozatalokban sem vesz részt.

Schmitt Pál köztársasági elnök

Schmitt Pál köztársasági elnök kifejti véleményét a készülő alaptörvényről

A szavazáson feltételezhetően támogatást kaphat az önvédelemhez való jog, illetve a ténylegesen életfogytig tartó szabadságvesztés lehetőségének alaptörvénybe foglalása. Szintén alkotmányos erőre emelkedhet az a bírósági vezetők körében felháborodást keltő javaslat, amely az általános öregségi nyugdíjkorhatárhoz kötné a bírák szolgálati jogviszonyát.

A kormánypártok által támogatott előterjesztések alapján ugyanakkor az új alaptörvényben nem szerepel majd például a kiskorúak után járó szavazati jog, illetve az eredeti tervekkel ellentétben nem tüntetik fel az igennel szavazó képviselők nevét.

Ugyancsak hétfőn születhet parlamenti döntés a Fidesz-frakcióhoz tartozó Gulyás Gergely azon előterjesztéséről, amely alapján az új alaptörvény kihirdetésében annak címe és kihirdetési dátuma szerepelhet.

Országgyűlés

A képviselők a közjogi méltóságok felszólalásai után a kormánypárti alkotmányjavaslathoz benyújtott több mint 150 módosító javaslatról szavaznak

Az Országgyűlés az új alkotmány április 18-ra tervezett elfogadásáig nem tárgyal más előterjesztéseket. A végleges alkotmányjavaslat elfogadásához az országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges.


Az államfő várhatóan április 25-én, ünnepélyes keretek között írja alá a szöveget.

 

Forrás: fidesz.hu

-bartus-

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu