Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.22. - Monday, Magdolna napja van.

Parlamenti hírek

Már az Országgyűlés előtt a népszavazási törvényre vonatkozó módosítási javaslat

2016. April 06. 16:04
Már az Országgyűlés előtt a népszavazási törvényre vonatkozó módosítási javaslat

Trócsányi László igazságügyi miniszter április 1-én benyújtotta javaslatát a parlamentben, melyet a miniszterelnök kérésére készített el.

A javaslat új szabályozást vezetne be a népszavazási kezdeményezések benyújtására vonatkozóan, ugyanis a jelenlegi rendszerben februárban botrányos jelenetek játszódtak le a Nemzeti Választási Bizottság épületében. Trócsányi a Nemzeti Választási Bizottság és a Nemzeti Választási Iroda véleménye alapján dolgozta ki javaslatát. A tervezett módosításokkal megszüntethetik a népszavazás kezdeményezésekor a káros versengést, és lehetővé válhat a párhuzamos aláírásgyűjtést is. Állampolgári kezdeményezés esetén mindaddig lenne lehetőség azonos tárgyú kérdés benyújtására, amíg a Nemzeti Választási Bizottság nem hitelesíti a másik kérdéshez beadott, megfelelő számú - 200 ezer - aláírást.


Országház


Elkészült a népszavazási törvény módosító javaslata


A jogerős döntés után újabb, azonos tárgyú kérdést nem lehet benyújtani és a már folyamatban lévő aláírásgyűjtést is be kell szüntetni. A javaslat értelmében a kormány és a köztársasági elnök nem kezdeményezhetne népszavazást olyan ügyben, amelyben már folyamatban van az aláírásgyűjtés.


MTI / MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu