Belföldi hírek

H I R D E T É S
2019.05.22. - szerda, Júlia, Rita napja van.

Parlamenti hírek

Ma kezdődik az Országgyűlés plenáris ülése

2011. március 28. 10:01
Ma kezdődik az Országgyűlés plenáris ülése
Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával kezdődik ma az Országgyűlés plenáris ülése, a miniszterelnök a nemzeti konzultáció eredményéről számol be a Háznak. A képviselők a megszokott interpellációs blokk után az alkotmányjavaslatok részletes vitára bocsátásáról döntenek.
A kormányfő beszédében az állampolgároktól visszaérkezett mintegy 920 ezer kérdőív alapján tesz javaslatokat a készülő alkotmány szövegéhez. Orbán Viktor szombaton úgy nyilatkozott, várhatóan kevesebb mint tíz ilyen indítványról szól majd. Ezek között említette a ténylegesen életfogytig tartó szabadságvesztés javaslatba emelését, de arra is utalt, hogy van egy-két olyan pont, amelyeket az állampolgárok tanácsára javasol kivenni a tervezett szövegből.

A parlament ezt követően a kormánypártok, illetve a független Szili Katalin által előterjesztett alkotmányjavaslatok részletes vitára bocsátásáról határoz. A módosító javaslatokat elsőként az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága tekinti át szerdán és csütörtökön. A Ház pénteken és az utána következő hétfőn összesen 15 órás időkeretben tárgyalhatja a napirenden tartott javaslat szövegének változtatására tett indítványokat.

Ma kezdődik az Országgyűlés plenáris ülése

Ma kezdődik az Országgyűlés plenáris ülése

Az Országgyűlés az új alkotmány április 18-ra tervezett elfogadásáig nem tárgyal más előterjesztéseket. A végleges alkotmányjavaslat elfogadásához az országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges. Az államfő várhatóan április 25-én ünnepélyes keretek között írja alá a szöveget.

Az alkotmányjavaslatok kedden kezdett általános vitájában pénteken szólhattak utoljára a képviselők, de a vitát hivatalosan csak ma zárják le annak érdekében, hogy még a hét első napján is be lehessen nyújtani módosító javaslatokat.

A képviselők előző héten a Fidesz-KDNP által benyújtott, Magyarország alaptörvénye című törvényjavaslathoz, illetve a független Szili Katalin A Magyar Köztársaság alkotmánya néven benyújtott előterjesztésről mondhatták el véleményüket. A házbizottság döntése értelmében a kormánypártoknak és az ellenzéknek erre egyaránt összesen 20-20 óra állt rendelkezésre, de az MSZP és az LMP nem vett részt a vitában.

Forrás: fidesz.hu

-bartus-

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2019. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu