Belföldi hírek

H I R D E T É S
2019.09.22. - vasárnap, Móric napja van.

Parlamenti hírek

Jövő hét hétfőn folytatódik a vita az alkotmányról a Parlamentben

2011. április 01. 10:55
Jövő hét hétfőn folytatódik a vita az alkotmányról a Parlamentben
A képviselők összesen 15 órában szólalhatnak fel a jövő hét hétfőn folytatódó részletes vitában, amelyben az MSZP és az LMP továbbra sem vesz részt.
A parlamenti ülésen egyebek mellett terítékre kerülhet az a kormánypárti frakcióvezetők által benyújtott javaslat, amely 15 tagúra növelné az Alkotmánybíróság (Ab) létszámát, és amely költségvetési kérdésekben csak akkor jogosítaná fel ismét teljes körű döntésre a testületet, ha az államadósság a GDP 50 százaléka alá csökken.

A honatyák emellett kifejthetik véleményüket például a gyermekek után járó szavazati jog és a vármegye elnevezés elvetéséről, továbbá arról is, hogy az igennel szavazó képviselők neve mégse szerepeljen az alaptörvény végén.

Orbán Viktor miniszterelnök

Orbán Viktor miniszterelnök

Orbán Viktor hétfőn napirend előtti felszólalásában értékelte a Nemzeti Konzultáció eredményét. A miniszterelnök azt mondta, ennek alapján mindent belefoglalnak az alaptörvénybe, amit az emberek elsöprő egyetértéssel javasoltak, és kiveszik azokat a rendelkezéseket, amelyekkel az emberek nagy többsége nem ért egyet. Példaként említette, hogy a válaszadók 94 százaléka szeretné, hogy a bíróságok indokolt esetben szabjanak ki tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést, továbbá - mint fogalmazott - bár ő személy szerint egyetért vele, de a válaszadók többsége nem támogatja a gyermekek után járó extra szavazat bevezetését.

Az Országgyűlés az új alkotmány április 18-ra tervezett elfogadásáig nem tárgyal más előterjesztéseket. A végleges alkotmányjavaslat elfogadásához az országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges. Az államfő várhatóan április 25-én, ünnepélyes keretek között írja alá a szöveget.

Az alkotmányozás parlamenti szakaszának kezdetén két javaslatról nyílt meg az általános vita, a képviselők a Fidesz-KDNP által benyújtott, Magyarország Alaptörvénye címet viselő előterjesztéshez, és a független Szili Katalin, A Magyar Köztársaság Alkotmánya néven tett javaslatához szólhattak. A kormánypártoknak és az ellenzéknek erre egyaránt összesen 20-20 óra állt rendelkezésre, ám az MSZP és az LMP nem vett részt a vitában.

 

Forrás: fidesz.hu

-bartus-

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2019. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu