Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.16. - Sunday, Jusztin napja van.

Parlamenti hírek

I. világháborús emléktáblát állítottak vissza a Parlamentben a Magyar hősök emléknapján

2011. May 31. 09:41
I. világháborús emléktáblát állítottak vissza a Parlamentben a Magyar hősök emléknapján
Az I. világháború hőseinek áldozata, kötelességük teljesítése hozzátartozik mindazokhoz, akik a parlament falain belül, a nemzetért dolgoznak - mondta az Országgyűlés elnöke a magyar hősök emléknapján.
Kövér László minderről azt megelőzően beszélt, hogy közjogi méltóságok, miniszterek és országgyűlési képviselők jelenlétében leleplezte az Országház falára visszahelyezett, az 1910-1918-as Ház I. világháborúban hősi halált halt tagjainak és tisztségviselőinek emlékére készült domborművet.

A házelnök hangsúlyozta: a nemzetért, a szabadságért hősi halált halt áldozatok megtették, amit kellett és lehetett, "a számunkra elképzelhetetlen nyomorúságba szálltak alá, a testi és lelki szenvedés elmondhatatlan bugyrait járták meg". Az Országgyűlés közössége kegyelettel ápolta emléküket, a legnagyobbak között emelt táblát tiszteletükre.

Kövér László

Kövér László, az Országház elnöke

Amikor azonban a létező szocializmus diktatúrája a "végképp eltörölni" jegyében át akarta írni a történelmet, valamilyen okból az I. világháború hőseinek emlékét is meg akarta semmisíteni - mondta Kövér László, hozzátéve: "ismerjük azt a bornírt buzgalmat, amellyel az Országgyűlést is megpróbálták a maguk képére formálni". A házelnök kiemelte: csak a Házban dolgozók lelkiismeretének és leleményességének köszönhető, hogy a tábla egy raktárban túlélte az időket.

Hende Csaba

Hende Csaba, honvédelmi miniszter

A haza védelme abból lesz, ahogy az egyes emberek és a belőlük fölépülő közösségek összeadják erejüket a hazáért - mondta az ünnepségen a honvédelmi miniszter. Hende Csaba fontos jelképnek nevezte, hogy a magyar honvédelem éppen a magyar hősök emlékünnepéhez kapcsolódóan veszi át a Szent Korona őrzését. Mint mondta, mindez jelképezi "azok életét és halálát, áldozatát és küzdelmét, bátorságát és erős lelkét, akiknek köszönhetően ezer esztendő harcaiban is meg tudtunk maradni. Azokét, akik hűségesek voltak mindahhoz, amit a Szent Korona jelentett: nemzeti összetartozásunkhoz, szabadságunkhoz és függetlenségünkhöz, alkotmányos jogainkhoz".

A miniszter beszédét azzal zárta, hogy a magyar honvédség minden egyes tagja, vezetők és vezetettek ma is készek a haza védelmére.

Országház

1910-1918-as Ház I. világháborúban hősi halált halt tagjainak és tisztségviselőinek emlékére készült dombormű

Az 1910-1918-as Magyar Országgyűlés I. világháborúban hősi halált halt tagjainak és tisztségviselőinek emlékére készült táblát az ünnepségen a magyar honvédség püspökei áldották meg és szentelték meg. A dombormű egy szétterjesztett szárnyú turulmadarat ábrázol, amely a szájában lévő karddal védi a magyar koronát, hátterében pedig Csaba vitéz vezetéséve paripás hősök vágtatnak.

Május utolsó vasárnapja 1925 óta a magyar hősök emléknapja. Az Országgyűlés 2001-ben iktatta törvénybe a magyar hősök emlékünnepét. 1925 és 1944 között a nap nemzeti ünnep volt, ám a II. világháború után politikai üzenete és eszmeisége miatt tilalommal sújtották.

 

Forrás: fidesz.hu

-bá-

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu