Belföldi hírek

H I R D E T É S
2019.05.25. - szombat, Orbán napja van.

Parlamenti hírek

A kormány májusban vagy júniusban tárgyalhat a nemzeti energiastratégia kidolgozásáról

2011. április 28. 12:11
A kormány májusban vagy júniusban tárgyalhat a nemzeti energiastratégia kidolgozásáról
A végéhez közeledik a nemzeti energiastratégia kidolgozása, a kormány májusban vagy júniusban tárgyalhat róla, s még a nyári szünet előtt a parlament elé kerülhetnek a következő két évtized energetikai fejlesztéseit meghatározó tervek - közölte Bencsik János, a klíma- és energiaügyekért felelős államtitkár csütörtökön, Hódmezővásárhelyen.
A kormánynak az ország energiafüggőségének csökkentéséhez, az energiahatékonyság növeléséhez partnerekre van szüksége - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, Lázár János hódmezővásárhelyi polgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján. Hozzátette: ilyen partnerek lehetnek az energiatermelő és szolgáltató cégek mellett az önkormányzatok és más vállalkozások is. Az önkormányzatok felelősek területükön a távhőellátásért, a közvilágításért, illetve a rájuk bízott intézmények magas színvonalú, takarékos és környezetbarát működtetésért - emlékeztetett az államtitkár.

Bencsik János

Bencsik János, a klíma- és energiaügyekért felelős államtitkár

Bencsik János követendő példaként említette a hódmezővásárhelyi önkormányzat energetikai területen végzett erőfeszítéseit. Mint mondta, a települések többsége egy-egy részterületet - a megújuló energiaforrások használatát, a közvilágítás korszerűsítését vagy a közintézmények energetikai célú felújítását - választott ki, Hódmezővásárhelyen azonban integrált módon foglalkoznak az energiagazdálkodással, így megsokszorozhatók az elérhető előnyök.

A vásárhelyi önkormányzat csaknem egymilliárd forint támogatást nyert el a Környezet és Energia Operatív Program pályázatain. Ennek egyik fontos eleme a közvilágítás korszerűsítése modern ledes technológia alkalmazásával - mondta Bencsik János, hozzátéve: a kormány e beruházás tapasztalatai alapján dönt arról, hogy országosan is támogatja-e a megoldás alkalmazását.

Parlament

A parlament elé kerülhetnek a következő két évtized energetikai fejlesztéseit meghatározó tervek

Lázár János (Fidesz) polgármester hangsúlyozta, a hódmezővásárhelyi önkormányzat több évtizede kiemelten kezeli a megújuló energiaforrások használatát. A kilencvenes években a város élenjáróvá vált a termálenergia hasznosításában, s ma már az önkormányzati tulajdonú távhőszolgáltató nem csak a lakosságot és közintézményeket, hanem cégeket is ellát meleg vízzel.

Az önkormányzat uniós támogatással kezdett bele oktatási, egészségügyi és közművelődési intézményeinek a korszerűsítésébe, a fejlesztések során meghatározó szempont az energiahatékonyság növelése - hangsúlyozta a polgármester.

 

Forrás: fidesz.hu

-BÁ-

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2019. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu