Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.20. - Monday, Bernát, Felícia napja van.

Pályázat

Változatos Megyéink az Európai Unióban

2011. July 05. 07:14
Változatos Megyéink az Európai Unióban
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium felügyelete alá tartozó Hungarofest Nonprofit Kft. a megyei és fővárosi kormányhivatalokkal közösen művészeti pályázatot hirdet a megyék közti együttműködés jegyében.

A művészet önkifejező ereje

A Kormányablakok népszerűsítése céljából művészeti pályázat kezdődik annak érdekében, hogy fiatal magyar művészeink, ifjú magyar tehetségeink és kreatív elméink bemutatkozhassanak és bekerülhessenek a köztudatba, ezzel is szemléltetve országunk kulturális életének sokszínűségét egy, az ország összes megyéjét összefogó kezdeményezésen keresztül. Minden olyan kulturális, művészeti alkotással lehet pályázni, amely egy művészeti ágat képvisel, vagy akár a művészeti ágak közötti választóvonalak elmosódását szemlélteti, legyen szó képzőművészetről, iparművészetről, irodalmi művek bemutatásáról, népművészetről, mindezek vizuális megjelenítéséről.
Olyan műalkotásokkal, amely üzenetében, tartalmában és megjelenésében a Kormányablakokhoz köthető, amely díjazás estén a Kormányablakban vagy Kormányhivatalban állandó elhelyezést nyerhet. Tudományos munkával és zenei művekkel - azok jellegére tekintettel - a pályázaton részt venni nem lehet.

Fontos, hogy a beérkezett alkotás a kulturális együttműködésen keresztül szimbolizálja a művészetben jelenlévő környezettudatosságot. A fő hangsúlynak a beérkezett pályaművek vizualitásán, vagyis az adott téma képi megjelenítésén kell lennie. A művészet olyan önkifejező és identitásformáló erő, amely mindennapi életünkben is fontos szerepet tölt be. A pályázat ezt igyekszik elősegíteni, azt az űrt hivatott kitölteni, amely jelenleg a mindennapi hivatali élet és a kimeríthetetlen alkotókedv között húzódik, az együttműködésen keresztül egy mindenki számára elérhetőbb közös országot teremtve.
A kormányhivatalok képviseletében az állami szféra és a művészet közötti kapcsolat lehetőségeit hivatott kifejezni, ezért a hivatal és művészet közötti együttműködés témakörben is várnak alkotásokat.

Minden olyan kulturális, művészeti alkotással lehet pályázni, amely egy művészeti ágat képvisel, vagy akár a művészeti ágak közötti választóvonalak elmosódását szemlélteti.

Fiatal magyar művészek pályázati lehetősége

Az adott megyében illetékes kormányhivatalokba kell eljuttatni, ezért a mű méreteinek egyeznie kell az illetékes kormányhivatal befogadási kapacitásával, amit a pályázóknak minden esetben a kormányhivatal kijelölt képviselőjével előzetesen kell egyeztetniük. A beérkezett alkotásokat megyénként öttagú zsűri bírálja el.

A zsűri tagjai:
• az érintett megyei (fővárosi) kormányhivatal vezetője, kormánymegbízott
• a megyei közgyűlés elnöke által kijelölt szakmailag illetékes önkormányzati képviselő
• a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egy képviselője (megyénként eltérő személyek is lehetnek)
• a Hungarofest Nonprofit Kft. képviselője (megyénként eltérő személyek is lehetnek)
• az Országmárka Tanács tagjai, vagy az általuk kijelölt személy (megyénként eltérő személyek is lehetnek)
A zsűri elnöke minden megyében az illetékes kormánymegbízott.

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium


Az elbírálás szempontjai: A pályázati feltételek között megfogalmazott kritériumoknak való megfelelés, ezen kívül fontos szempont a művészi érték, amit a beérkezett alkotás képvisel, annak újszerűsége és informatív jellege - mennyit árul el az alkotóról és a településről/megyéről/az alkotás témájáról/mennyire kapcsolható az Európai Unióhoz-, valamint a megvalósítás formátuma és minősége.

Díjazás:
• 1. díj: bruttó 750.000 Ft megyénként
• 2. díj: bruttó 500.000 Ft megyénként
• 3. díj: bruttó 250.000 Ft megyénként

A díjazott művészeti alkotások a pályamű sajátosságait figyelembe véve kiállításra, bemutatásra kerülnek az adott megyei (fővárosi) kormányhivatal kormányablakában vagy szükség esetén azok közvetlen környezetében. A további, arra érdemesnek ítélt művekből a zsűri döntésének megfelelően megyénként művészeti kiállítás nyílhat.

A nevezés menete: A pályázatban részt vevő művészeti alkotásokat a pályázók feladata eljuttatni az adott megyében illetékes kormányhivatalba, ahol azt a pályázati feltételek maradéktalan teljesülése esetén a kormányhivatal egy munkatársa átveszi. A beérkezett pályamunkán minden esetben fel kell tüntetni a pályázat címét, az alkotó nevét és az alkotás pontos címét.

Hungarofest


Szeptember 1. Pályázati időszak, a pályaművek leadási határideje az illetékes kormányhivatalok épületeiben.
Szeptember 2 - szeptember 20. A beérkezett pályaművek zsűrizése kormányhivatalonként.
Szeptember 21. Ünnepélyes eredményhirdetés és díjátadás, a díjazott alkotások bemutatása mind a 20 helyszínen a kormányhivatalok épületében, vagy azok közelében.

A pályázatról bővebb információ a www.kormany.hu és a hamarosan induló www.valtozatosmegyeink.kormany.hu honlapon lesz elérhető.

B.N.
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu