Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.06.25. - szombat, Vilmos napja van.

Pályázat

Tudnivalók a GVOP pályázatok előzetes ellenőrzéséről

2004. november 01. 10:37
Tudnivalók a GVOP pályázatok előzetes ellenőrzéséről
Az IT Információs Társadalom Kht. az uniós informatikai pályázatok feldolgozása során, a támogatást elnyert cégeknél és önkormányzatoknál pedig a projekt-megvalósítás és a működés időszakában végez ellenőrzést.
Mostani összeállításunkban az úgynevezett előzetes ellenőrzést, vagyis a pályázatok elbírálásakor várható vizsgálatot mutatjuk be.


Az IT Kht. az előzetes ellenőrzések során arra a kérdésre próbál meg választ kapni, hogy a pályázó által vállalt eredmények valóban megvalósíthatóak-e, azaz tényleg indokolt-e a projekt uniós támogatása. A vizsgálatok helyszíneit alapvetően kockázatelemzés alapján választják ki. Bizonyos értékhatár (500 millió forint) felett és egyes pályázóknál, például az önkormányzatoknál azonban mindenképpen számítani kell helyszíni szemlére.

A helyhatóságoknál elsősorban az esetleges kizáró okokról, a korábbi pályázatok teljesítéséről, a település informatikai állapotáról, az elérni kívánt szolgáltatások, a költségvetés, valamint a megjelölt mérföldkövek részleteiről érdeklődnek a szakemberek.

A kezdő vállalkozások, továbbá a közbeszerzésre kötelezett cégek szintén nagy valószínűséggel lesznek alanyai az előzetes vizsgálatoknak. Okot adhat az is a tájékozódásra, ha a pályázat megvalósítását kockázatosan rövid határidővel vállalták.

A pályázatok értékelését végző bírálóbizottság kérésére szintén végezhetnek előzetes ellenőrzést. Ilyenkor elsősorban a dokumentumokban szereplő adatok valódiságának, a pályázó szakmai felkészültségének, a saját forrás meglétének, valamint annak néznek utána, hogy a beruházást a pályázat benyújtása előtt megkezdték-e.

A bírálati szakaszban tapasztalt súlyos szabálytalanságok esetén a támogatási igény elutasítása, a szerződéskötést követően pedig a kifizetések felfüggesztése, a szerződés felbontása, továbbá a pályázók köréből való kizárás lehet a szankció.


Az IT Kht. szakemberei a GVOP pályázatok elbírálásánál mostanáig elsősorban a nagyobb kockázatot jelentő kis- és középvállalkozásoknál, valamint a magas, több százmillió forintos támogatási összegek miatt az információ-szolgáltató tevékenységüket fejleszteni szándékozó önkormányzatoknál tartottak előzetes ellenőrzést.


A közhasznú társaság ellenőrzési irodájának vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a a vizsgálatokat nem valamiféle szükséges rossznak, hanem inkább egyfajta állapotfelmérésnek kell tekinteni, amely a pályázónak is segítséget nyújt vállalásai teljesítésében.

A szerződéskötést követően, a támogatás átutalását megelőzően minden támogatott projektet legalább még egyszer ellenőrizni fog az IT Kht.

http://www.pafi.hu
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu