Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.06.25. - szombat, Vilmos napja van.

Pályázat

Térképkészítés

2004. november 14. 06:03
Térképkészítés
Szép Magyar Térkép 2004, Digitális magyar térkép 2004
Kiíró: Lázár deák Térképészeti Alapítvány, Országos Széchényi Könyvtár Térképtára
Pályázat címe: Szép Magyar Térkép 2004, Digitális magyar térkép 2004
Pályázhatnak: Térképkészítő és -kiadó műhelyek.
Beadási határidő: 2005. január 31.

A Lázár deák Térképészeti Alapítvány és az Országos Széchényi Könyvtár Térképtára pályázatot ír ki a "Szép Magyar Térkép 2004" cím elnyerésére, amelyre minden magyar térképkészítő és -kiadó műhely korlátlan számú saját maga által készített és 2004-ben közreadott művel pályázhat határainkon innen és túl.

A pályaműveket szakértőkből és laikusokból álló zsűri értékeli és díjazza, amelynek elnöke az Országos Széchényi Könyvtár Főigazgatója. (A térképvásárlók többsége sem szakmabeli, így értékelésük akár jelzés is lehet az alkotók számára.)

Pályázni lehet az alábbi kategóriákban

idegenforgalmi térképek és atlaszok (beleértve a város-, az autós és turistatérképeket),
iskolai térképek és atlaszok,
tudományos térképek és atlaszok,
kartográfiai sorozatok. (Sorozatnak az azonos logóval és/vagy címlappal díszítéssel ellátott művek tekinthetők. Részeik csak egyedi művek között indulhatnak e versenyben, függetlenül attól, hogy megjelentetésük és/vagy készítésük anyagi feltételét ki vállalta magára.)
A zsűri fenntartja magának a jogot, hogy a megnevezett kategóriák mellett más díjat is kiadjon.

"Digitális magyar térkép 2004"

A hagyományos kartográfiát tekintve az igazi kihívást nem a számítógépek alkalmazása jelenti, hanem a térbeli adatstruktúrák kezelését megoldó rendszerek kidolgozása, ezek teljesítőképességének gyors növekedése, valamint a térképészeti modellkészítéshez és a számítógép-orientált tematikus módszerekhez való rugalmas alkalmazkodás. Ez a folyamat a hagyományos papírtérkép mellett új térképészeti adatformát, azaz más kartográfiai eljárásrendszert igényel, ami közvetlenül befolyásolja a térkép befogadóképességét.

Fel kell készítenünk a változásokra az új felhasználókat, ezért egy virtuális kiállítással lehetősséget szeretnénk teremteni arra, hogy a jövendő új lehetőségekről - amely már igencsak jelen van - a kiállítást felkereső látogatóinknak módjuk legyen ismereteket szerezni. E versennyel a fejlődés dinamikája mellett az új termékek bemutatkozására is szeretnénk lehetőséget biztosítani.

Előzetesen három kategóriát kívánunk megjelölni, amelyre nevezni lehetne:

kereskedelmi forgalomba kerülő kartográfiai CD-ROM-ot,
kereskedelmi forgalomba nem, vagy csak korlátozottan kerülő kartográfiai CD-ROM-ot.
ún. távoli elérésű térinformatikai adatbázisok. (Az előbbi két kategóriába tartozó művekből 2-2 CD-ROM-ot a kísérő dokumentációval kérünk beküldeni, míg az utóbbiból beküldendő az ingyenes hozzáférést - csak olvasói - biztosító jelszó, valamint a felhasználó tájékozódását segítő ismertető is.)
Az Országos Széchényi Könyvtár vállalja, hogy a Térképtár olvasóterméből (és csakis onnan) interneten elérhető adatbázisokba az olvasói betekinthetnek, de azokból semmiféle eszközzel adatot kinyerni nem enged.

Továbbá az Országos Széchényi Könyvtár vállalja azt is, hogy e műveket az MNB, illetve az AMICUS integrált könyvtári információs rendszeren keresztül ismertté teszi.

E kiállítással az ilyen "dokumentumokat" készítő cégek és szervezetek számára is lehetőséget szeretnénk biztosítani annak érdekében, hogy nem csak szakmai érdeklődők értesüljenek időről időre a digitális kartográfia új, nagyon dinamikusan fejlődő világáról.

A beküldött darabokból rendezett kiállítás előreláthatóan 2005. március 19-től - 2004. április 30-ig lesz megtekinthető az Országos Széchényi Könyvtár VI. szinti előadótermében, könyvtár nyitvatartási ideje alatt.

Kérjük, hogy a pályázaton való részvételével segítse elő a magyarországi térképkultúra elmélyítését.

Pályázat határideje: 2005. január 31.

Beküldendő művek száma: minden nevezni kívánt művet 2 példányban kell elküldeni.

Cím: Országos Széchényi Könyvtár Térképtára, 1827 Budapest.

(Forrás: target="_blank">www.pafi.hu)
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu