Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.22. - Monday, Csilla napja van.

Pályázat

Ritka és veszélyeztetett növények megőrzésére több milliárd forint

2011. July 04. 09:23
Ritka és veszélyeztetett növények megőrzésére több milliárd forint
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programból (ÚMVP) július 15-től mintegy 3 milliárd forint támogatásra lehet pályázni ritka és veszélyeztetett növények és mikroorganizmusok genetikai állományának megőrzésére - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.
A tárca közleménye szerint a forrást a génmegőrzéssel foglalkozó gazdálkodó szervezetek a ritka vagy veszélyeztetett növényfajták felkutatására, gyűjtésére, a begyűjtött növények szaporítására használhatják fel. Mikroorganizmusok esetében a mikroszervezetek és genetikai tulajdonságaik megtartásához kérhetnek hozzájárulást a pályázók - olvasható a közleményben.

A vidékfejlesztési tárca közleménye kitér arra, hogy a programban való részvétel önkéntes, de a rendeletben rögzített kötelezettségeket öt évig kell vállalni, ez biztosítja, hogy az intézkedés eredményes legyen.

Hóvirág

Ritka és veszélyeztetett növény a hóvirág

A közlemény utal arra, hogy az a kérelmező jogosult támogatásra, aki a VM által kijelölt, a nemzeti genetikai erőforrás gyűjtemény részének tekintett növényeket és mikroorganizmusokat a teljes támogatási időszak alatt fenntartja, emellett a Nemzeti Génbanknál nyilvántartási számmal rendelkezik, illetve a rendeletben felsorolt növényfajoknak és -fajtáknak, valamint a mezőgazdaságban jelen lévő mikroorganizmusoknak a Nemzeti Génbank Adatbázisban regisztrált tételeiből legalább 50 darabbal rendelkezik.

A dokumentum kitér arra, hogy a támogatási kérelem beadásának adminisztratív követelményeiről a közeljövőben megjelenő, az MVH honlapon (www.mvh.gov.hu) közzétett közlemény nyújt felvilágosítást. A tételek regisztrációja a Növényi Diverzitás Központban (NÖDIK) történik, az ehhez szükséges elektronikus adatlap, és a regisztrációval kapcsolatos egyéb információ az agrobotanika@agrobot.rcat.hu e-mail címről igényelhető.

A regisztráció előtt a kérelmezőnek rendelkeznie kell MVH regisztrációs számmal, ezzel kapcsolatban szintén az MVH honlapján található tájékoztatás. A rendelet 2011. június 13-tól hatályos.


Forrás: (MTI-fidesz.hu)

-bá-

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu