Belföldi hírek

H I R D E T É S
2017.11.20. - hétfő, Jolán napja van.

Pályázat

Pár napon belül lehet pályázni az Épületkorszerűsítés programra

Pár napon belül lehet pályázni az Épületkorszerűsítés programra
Több mint 9 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás jutott felsőoktatási és egészségügyi intézmények energia-hatékony korszerűsítésére, a Széchenyi Terv környezet- és energia operatív program keretében. A megújuló energiaforrásokat hasznosító beruházások nemcsak környezetvédelmi szempontból hasznosak, hanem jelentős költségmegtakarítást eredményeznek: gázszámlák helyett fejlesztésre költhetnek az egyetemek és a kórházak, hangzott el a kormányszóvivői tájékoztatón.
A kormány pénteken bocsátotta vitára a nemzeti energiastratégia tervezetét, amely 20 évre szabályozza majd az ország biztonságos és fenntartható energiaellátását, és ebben szerepel az is, hogy az épületek energiafelhasználását 30 százalékkal kívánják csökkenteni. Most 9,2 milliárd forintnyi támogatást kapott számos középület: felsőoktatási intézmények, kórházak.

A beruházások során például biomassza kazánnal váltják ki a Károly Róbert főiskola gázfűtését. Napkollektoros áramtermelést vezetnek be a debreceni egyetemen, vagy geotermikus fűtést alkalmaznak majd a szolnoki MÁV-kórházban. Ezzel több száz millió forintot lehet megspórolni éves szinten - mondta Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára. Ezek az épületek esztétikailag is felújulnak, használati értékük is megnövekszik, és emellett az üvegházhatású gázok kibocsátásának a mértéke is csökkenni fog.

Bencsik János

Bencsik János a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára elmondása szerint, geotermikus fűtést alkalmaznak majd a szolnoki MÁV-kórházban

Közben napokon belül újra megnyílik a Széchenyi-terven belüli új épületenergetikai program, amelyre a kormány további pénzeket csoportosított át, jelentette be Bencsik János. 2,6 milliárd forintot hoztak előre 2013-ról, így napokon belül újra lehet pályázni az Épületkorszerűsítés megújuló energia felhasználásával nevet viselő programra.

A lakáscélú ingatlanok felújítására, illetve energia hatékony otthonok építésére várhatóan már júniusban kiírnak két konstrukciót. Egyrészt az 1992. előtt épült családi házak felújítására, másrészt az új lakások energia hatékony megépítésére lehet majd pályázni.

 

Forrás: mr1-kossuth.hu

-BÁ-

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2017. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu