Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.05.29. - vasárnap, Magdolna napja van.

Pályázat

Diáktanulmány a pénzröl

2004. november 17. 07:23
Diáktanulmány a pénzröl
A Magyar Nemzeti Bank tanulmánypályázatot írt ki A pénz nyomában címmel.
Kiíró: Magyar Nemzeti Bank
Pályázat címe: A pénz nyomában, diák-tanulmányírás
Pályázhatnak: Középiskola és felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatói.
Beadási határidő: 2004. december 15.

A Magyar Nemzeti Bank tanulmánypályázatot írt ki A pénz nyomában címmel.

A pénzzel már mindannyian kapcsolatba kerültünk, nap mint nap hozunk ezzel kapcsolatos döntéseket. Később is lesznek "pénz-ügyei" nemcsak a jövő pénzügyi, gazdasági szakembereinek, hanem minden felnőttnek, akinek megalapozott háttértudásra van szüksége ahhoz, hogy eligazodjon a pénz világában. Ezért a Magyar Nemzeti Bank tanulmánypályázatot hirdet: gondolkodjunk közösen, induljunk el együtt a "pénz nyomában".

A következő témák egyikének kifejtését várjuk:

Miért félnek az emberek az inflációtól?
Miért jó az euró bevezetése Magyarországnak?
Árstabilitás - egy nehezen érthető fogalom.
A jegybanki kamat, a stabilitás eszköze.
Magyarországon az infláció szó nem ébreszt kellemes emlékeket. Szinte mindenkiben felrémlik az a kép, amikor pénzt söpörnek az utcán, rengeteg, értéke vesztett papírdarabot. Hosszú időn keresztül krónikusan magas volt az áremelkedés üteme. A jegybanktörvény ma a monetáris politika számára elsődleges célként írja elő az alacsony infláció, vagyis az árstabilitás elérését és fenntartását. De mit is jelent pontosan az árstabilitás? Miként befolyásolja mindennapi életünket? Milyen szerepet tölt be az MNB az árstabilitás elérésében és fenntartásában?

Az euró bevezetése szinte mindennap szóba kerül, külföldön ezzel fizetünk már számos országban. Mit jelent majd magyarországi bevezetése, mit jelent az ország, és mit az egyes ember számára?

A jegybanki kamat kifejezést szintén gyakran halljuk, de nem egészen világos, mit is befolyásol pontosan? Alacsony vagy magas Magyarországon? Miért a stabilitás eszköze?

A Magyar Nemzeti Bank e fontos és aktuális fogalmak lényegének, gazdasági és társadalmi előnyeinek megvilágítására ír ki pályázatot. Olyan tanulmányok beérkezésére számítunk, amelyek a fenti kérdéskört vagy annak valamely szeletét járják körül. Érdekes, elgondolkodtató esszéket várunk; díjazni a logikus, jól felépített, tényekkel, példákkal alátámasztott és közérthető érvelést fogjuk.

Pályázhat minden hazai és határon túli magyar középiskola és felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatója.

A pályázatok beérkezésének határideje: 2004. december 15.

A pályázatok terjedelme, beérkezésének módja:Középiskolások: írásban, minimum 5, maximum 10 gépelt oldal (28 sor/oldal, 12-es betűméret, 60 karakter/sor) terjedelemben várjuk a tanulmányokat e-mail-en és egy példányt postai úton.

Egyetemisták, főiskolások: minimum 10, maximum 15 gépelt oldal (28 sor/oldal, 12-es betűméret, 60 karakter/sor) terjedelemben várjuk a tanulmányokat e-mail-en és egy példányt postai úton. A pályázatokat jelszóval kérjük ellátni, a pályázó adatait (név, jelszó, levelezési cím, vezetékes és mobiltelefon, e-mail cím, iskola neve, évfolyam és szak megnevezése) pedig az elektronikus és nyomtatott küldeményhez kérjük külön csatolni. A postai küldeményhez aláírt iskolalátogatási igazolást is kérünk mellékelni.

Címünk: MNB Kommunikációs önálló osztálya 1850 Budapest, e-mail: kommunikacio@mnb.hu, tárgy rovatban "Tanulmánypályázat" jelöléssel.

A pályázatokat szakmai zsűri bírálja el 2004. január végéig.

A legjobb pályamunkák díjazása: I. díj: 500 000 Ft; II. díj: 300 000 Ft; III. díj: 200 000 Ft.

Külön értékeljük a legközérthetőbb pályamunkát és meghirdetjük a Legaktívabb iskola különdíjat is, itt azt az intézményt díjazzuk, ahonnan a legtöbb pályázat érkezik.

A nyerteseknek publikációs lehetőséget biztosítunk, a díjakat ünnepélyes keretek között a jegybank elnöke adja át.

(Forrás:www.pafi.hu)
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu