Belföldi hírek

H I R D E T É S
2017.11.20. - hétfő, Jolán napja van.

Pályázat

A Hortobágyi Nemzeti Park védelme uniós támogatással

A Hortobágyi Nemzeti Park védelme uniós támogatással
Természetvédelmi munkákra - élőhelyvédelemre és -helyreállításra, illetve légvezetékek kiváltására és szigetelésére - 2,5 milliárd forint értékű beruházás valósul meg uniós támogatással a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) területén - jelentette be Szilágyi Gábor, a HNP igazgatója kedden sajtótájékoztatón Debrecenben.
Elmondta: az első pályázati fordulóban a négy projekt terveinek elkészítésére 147 millió forint támogatást kaptak a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatán.

A 100 százalékos támogatottságú, 2012 nyarán kezdődő beruházásokat 85 százalékban az Európai Unió, 15 százalékban a magyar állam finanszírozza - tette hozzá az igazgató.

A legnagyobb volumenű, egymilliárd forintos beruházás a Hortobágy folyó és vízrendszere ökológiai célú vízutánpótlásának megoldása lesz - mutatott rá Szilágyi Gábor. A részletekről elmondta: fenékküszöbök és egyéb vízvisszatartó műtárgyak építésével helyreállítják a folyó és a pusztai vizes élőhelyek kapcsolatát.

Hortobágy

A Hortobágyi Nemzeti Park

Egy másik projekt megvalósításával visszaszorítják a tájidegen, rendkívül elszaporodott növényzetet, míg egy harmadikkal rehabilitálják az úgynevezett kisvíztereket a pusztán - sorolta a HNP igazgatója.

A negyedik projekt keretében 21 kilométer középfeszültségű légvezetéket cserélnek le földkábelre, 629 kilométer légkábelen pedig szigetelő papucsokat helyeznek el. Ugyancsak a madarak védelme érdekében a légvezetékeken 2.300 darab, éjjel-nappal működőképes riasztó prizmákat is elhelyeznek.

Az MTI érdeklődésére Szilágyi Gábor elmondta: az elmúlt években 81 kilométer légvezetéket cseréltek le fölkábelre a HNP területén, jelenleg további 25 kilométer vezeték kiváltása folyik, a most elnyert projekt pedig további 21 kilométer légkábel cseréjét teszi lehetővé.

Ez rendkívül költséges munkafolyamat: egy kilométer légvezeték földi kábellel való kiváltása 15 millió forintba kerül - tette hozzá a HNP igazgatója.

Forrás: fidesz.hu
-bá-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2017. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu