Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.08.15. - szombat, Mária napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

Virágh András orgonaművész 30 éve varázsol a bazilikában

2017. március 13. 10:50
Virágh András orgonaművész 30 éve varázsol a bazilikában

Az orgonaművész már az ötödik generációt képviseli a monumentális fővárosi Szent István Bazilikában. Virágh Andrásnak a szülei is zenével foglalkoztak - ő pedig nyomdokaikba lépett. A méltán híres bazilikában rendszeresen hallható az orgonajátéka, neves fellépők közreműködésével.

Áll a belváros szívében egy templom, amelynek szépsége és kiváló belső adottságai rengeteg érdeklődőt vonzanak. Nemcsak Budapest, hanem Magyarország legimpozánsabb, legjelentősebb egyházi és idegenforgalmi nevezetessége a Szent István Bazilika.

 

Hazánk legszebb, legjelentősebb egyházi nevezetessége a Szent István Bazilika

Hazánk legszebb, legjelentősebb egyházi nevezetessége a Szent István Bazilika

 

A neoreneszánsz, monumentális épület az Esztergom-Budapesti főegyházmegye társ-székesegyháza, melyet eredetileg Hild József klasszicista tervei alapján kezdtek el 1851-ben. Halála után Ybl Miklós irányította az építkezést, a díszítő munkálatokat pedig Kauser József vezetése alatt végezték el.

 

A bazilikában, melyet végül 1905-ben szenteltek fel, magasztos élmény koncertet hallgatni – és persze koncertet adni. Ezzel a lehetőséggel egy tehetséges művész, Virágh András hosszú évek óta rendszeresen élhet.

 

 

A Szent István Bazilikában Virágh András orgonaművésszel, orgonatanárral, a Belvárosi Főplébániatemplom karnagy-zeneigazgatójával beszélgettünk, aki harmadik évtizede végez rendszeres egyházzenei szolgálatot a bazilikában, s közreműködője a Nemzeti Filharmonikus Zenekar hangversenyeinek is.

 

Mikor került kapcsolatba a zenével?

 

Nagyon korán, ugyanis édesanyám és édesapám is zenész volt. Utóbbi orgonaművészként kereste a kenyerét, ezért viszonylag egyértelműnek tűnt, hogy magam is erre a pályára lépjek. 2017-ben lesz 36 esztendeje lesz, hogy immár ötödik generációs orgonistaként a Szent István Bazilikában játszom. Emellett jó negyed százada dolgozom koncertrendező és lemezkiadóként is.

 

Virágh András orgonaművész varázslattal tölti meg a bazilikát

Virágh András orgonaművész varázslattal tölti meg a bazilikát

 

Milyen hangversenyekre ülhet be a közönség a bazilikában?

 

Nagy szerencse, hogy ebben a csodálatos épületben rendezhetünk hangversenyeket. Név szerint a Musica Mundi Agency Kft, melyben magam is tevékenykedem. Fontos számunkra, hogy a koncerteken keresztül a hazai és a külföldről idelátogató – szépszámú–- közönség is maradandó értékekhez jusson, ezért mindent igyekszünk megtenni. Ez a célunk és a jövőbeni elképzelésünk egyaránt.

 

A cikket folytatjuk.

B.A.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu