Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.09.28. - Thursday, Vencel napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

Új kulturális fejlesztési irányok

2016. September 19. 09:20
Új kulturális fejlesztési irányok

A 2014-2020-as uniós ciklusban három programot indít kulturális tárca, a Cselekvő közösségek - aktív közösségi szerepvállalást, a Kulturális intézmények a köznevelés eredményességéért és az Országos múzeumi és könyvtári központi fejlesztés programot, ezek segítik a kulturális alapellátást, amelyre összesen 10 milliárd forint pályázati összeg áll rendelkezésre. 

A Cselekvő közösségek - aktív közösségi szerepvállalás programra 3 millárd kiemelt összegű támogatás fordítható, amelyet az Országos Széchenyi Könyvtár, a Szabdtéri Néprajzi Múzeum és a Nemzeti Művelődi Intézet együtt valósít meg. Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkár a három projekt indulását jelentette be, amely az önkormányzatokat, civil, egyházi és egyéb szervezetek, kulturális és oktatási intézményeket érint. Az Aktív Közösségi Szerepvállalás program célja, hogy a múzeumi, a könyvtári és a közművelődési területek közösen fogjanak össze a társadalmi szerepvállalás érdekében a különböző településeken.

 

Dr. Hoppál Péter beszéde a szentendrei Skanzenban tartott sajtótájékoztatón

 

 

A Nemzeti Művelődési Intézet társadalomfejlesztő tevékenységéhez szorosan kapcsolódik ez a projekt. A közművelődés a leginnovatívabb terület, mert az NMI mindig a társadalomban felmerülő problémákra, igényekre kereste a választ és a megoldást, amihez a kultúra legszéleskörűbb eszközrendszerét használták fel. "Az Aktív Közösségi Szerepvállalás pályázata meghatározza majd egy település jövőjét. A három szakterület összefogása garancia a sikerre - jelentette ki Kárpáti Árpád, a Nemzeti Művelődési Intézet megbízott főigazgatója. Egyetértett dr. Cseri Miklóssal, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatójával, hogy ez egy új korszak kezdete, mert egy olyan integrált fejlesztés valósul meg, ahol a legelső perctől kezdve együttműködés zajlik. 

 

Kárpáti Árpád a Nemzeti Művelődési Intézet mb. főigazgatójának beszéde

 

Kárpáti Árpád, az NMI megbízott főigazgatója elmondta, hogy a célok közé tartozik a felzárkóztatás is, amelyekre az NMI módszertani modelleket dolgoz ki. Az NMI és annak utódszervezete igen komoly szerepet vállal a projektben, amit nem fog akadályozni a januári átalakulásuk. "Mi nem megszűnést kommunikálunk, hanem átszervezzük a feladat ellátás módját és egy fenntartóváltás következik, de változatlan formában az országos területi, szakmai és módszertani szolgáltatás ellátjuk" - jelentette ki a megbízott főigazgató. Hangsúlyozta, hogy az intézmény a tudása legjavával fogja szolgálni a projektet a célok érdekében és hozzátette, hogy ez az összefogás példaértékű. Dr. Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója a projekt céljairól, annak eléréseiről és az összefogás sikeréről beszélt. Hangsúlyozta, hogy a projekt sikerének kulcsa az együttműködés.

 

dr. Cseri Miklós beszéde

 

A kulturális fejlesztés révén a helyi közösségek képesek lesznek az önkéntes programok megvalósítására és fenntartására. A projekt célja, hogy képessé tegye a helyi civil szervezetek, önkormányzatok és kulturális intézményeket az aktivitásukban megerősített közösségek és kezdeményezéseik befogadására, támogatására, a közösségi aktivitás fenntartására. Dr. Tüske László, az Országos Szécheny Könyvtár főigazgatója beszédében a könyvtárak szerepéről beszélt. A könyvtárak segíti elő az innovatívan, közösségben gondolkozó társadalom létrehozását a megyei és szakkönyvtári hálózat révén.

 

dr. Tüske László beszéde

 

 

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu