Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.15. - Saturday, Jolán napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

Több mint 11 millió forintot gyűjtött össze Mága Zoltán

2018. August 24. 12:42
Több mint 11 millió forintot gyűjtött össze Mága Zoltán

Mága Zoltán hegedűmész jótékonysági koncertsorozatán ezrek vettek részt. A budapesti ünnepi díszelőadáson Kossuth-díjas művészek működtek közre, a koncert teljes bevételét, 11 millió 77 ezer forintot Mága Zoltán karitatív célokra ajánlotta fel.

A Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere fővédnöksége és Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, valamint Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbijának védnöksége alatt rendezett gála Kárpát-medence legnagyobb jótékonysági koncertsorozatának a része volt. 

 

A gálakoncerten többek között jelen volt Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes, Nagy István agrár- és vidékfejlesztési miniszter, az Országgyűlés alelnökei, Latorcai János és Hiller István, valamint több államtitkár, köztük a kultúráért felelős Bódis József és több párt országgyűlési képviselője, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, vajdasági és felvidéki magyar vezetők. A közönség soraiban több ország nagykövete, a diplomácia testületek vezető munkatársai, tábornokok, kerületi polgármesterek és intézményvezetők is helyet foglaltak. A díszelőadásra Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról és a Vajdaságból több mint félezer ember érkezett.

 

Több mint 11 millió forintot gyűjtött össze Mága Zoltán

A díszelőadásra Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról és a Vajdaságból több mint félezer ember érkezett

 

A Kárpát-medence legnagyobb jótékonysági koncertsorozatának ünnepi gáláján a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar kíséretében sztárvendégként közreműködött: Komlósi Ildikó Kossuth-díjas operaénekes, Sümegi Eszter Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Állami Operaház érdemes és kiváló művésze, Bonnyai Apolka zongoraművész, Georgina von Benza operaénekes, Kiss B. Atilla Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Szakcsi Lakatos Béla, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Hegedűs Endre Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Eperjes Károly Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a Csillagszemű Táncegyüttes, valamint Böjte Csaba Atya és a Dévai Szent Ferenc Alapítvány több mint száz fős erdélyi kórusa, felvidékről a Felsőszeli Széchenyi István Alapiskola Csalogány énekkara, kárpátaljáról a Ráti Gyermekotthon és a Csapi Gyermekek Kórusa, valamint  vajdasági és magyarországi gyermekek kórusa. Vezényelt Antal Mátyás Liszt Ferenc-díjas karmester. Az ünnepi koncerten többek között Bartók Béla, Kodály Zoltán, Bach, Pucccini és Liszt Ferenc művei is felcsendültek, a gyermektánccsoport pedig szatmári verbunkost adott elő. A mintegy kétórás koncert zárásaként a fellépő Kossuth-díjas művészek a színpad elején egymás kezét megfogva a gyermekkórus közreműködésével a Székely himnuszt és nemzeti imádságunkat, a magyar Himnuszt énekelték el a közel négyezer székből felállt közönséggel és a Szent István téren, valamint a mellette lévő Hercegprímás, Sas és Zrínyi utcában az előadást végig állva hallgató emberekkel közösen.

 

A hegedűművész a jótékonysági koncertsorozatának ünnepi díszelőadásával elsőként a teljes Kárpát-medencei magyarság melletti szolidaritás, az erőszak és a rasszizmus elleni kiállás bizonyítékaként a kárpátaljai Nagydobronyban felgyújtott református imaház és óvoda teljes felújítását segíti, hogy a magyar közösségnek évtizedeken, generációkon át segíthesse hitéletét és gazdagíthassa a kisgyermekek tudását. Mága Zoltán azt szeretné előmozdítani, hogy a kárpátaljai magyar lakta település imaháza már idén karácsonykor ismét fogadhassa a híveket, és a több mint 60 roma kisgyermek is nyugodt, színvonalas körülmények között készülhessenek az iskolás évekre. A díszelőadás bevételéből szintén a jövőt segítve ezer magyarországi hátrányos helyzetű iskolás gyermeknek juttat iskolatáskát és tanszereket, valamint a daganatos betegséggel küzdő Tóth Róbert ifjúsági Európa-bajnok és többszörös magyar bajnok kajakozó életmentő külföldi orvosi gyógykezelésének költségeit.

 

Több mint 11 millió forintot gyűjtött össze Mága Zoltán

A díszelőadáson közel tízezer ember vett részt

 

A díszelőadáson közel tízezer ember vett részt. A fővárosból és ország legtávolabbi pontjairól, valamint határainkon túlról érkezett ünneplők zúgó vastapssal fogadták a Pro Caritate-díjjal is kitüntetett hegedűművészt, aki már második alkalommal indította útjára ökumenikus missziósorozatát. A koncertsorozat március 19-én Marosvásárhelyről a „fekete március” néven elhíresült pogrom évfordulóján indította útjára, arra emlékezve, hogy a három évtizeddel ezelőtti nap megmutatta, vallási és etnikai hovatartozás nélkül, egy emberként tudtunk kiállni a szabadságért, az igazságért, a jövőért. Magyarország nemzeti ünnepének alkalmából, a Szent István téren tartott díszelőadáson Mága Zoltán beszédében úgy fogalmazott: „az elmúlt két évtizedben megvalósult karitatív misszióim sikeressége alapján meggyőződéssel mondhatom: a magyarság olyan lelki összeköttetésben és akarategységben él a Kárpát-medencében, amely példamutató lehet minden nemzet számára. A mérhetetlen szeretet és tenni akarás, az önzetlenség azt mutatja: a magyarság itt Európa közepén olyan erőt sugároz, olyan egyesítésre képes, amelynek nincsenek határai. Ország-, és közigazgatási határok nem fogják, és nem is tudják szétválasztani a több mint 15 milliós nemzetünket, mert a magyarság bátorságból és értékteremtésből mindig élenjáró és példamutató volt. Ha visszatekintünk országunk történelmére, láthatjuk, hogy mindig is azok az időszakok voltak sikeresek nemzetünk életében, amikor együttműködtünk egymással. Ilyen bátor összefogásra és cselekedetre van szükség ma is, mert a siker kulcsa az egységben, az összefogásban, egymás kölcsönös megsegítésében van”.

Mága Zoltán jótékonysági missziója során a zenével és az összefogással ember és ember, vallás és felekezet, különböző társadalmi csoportok, szegények és gazdagok között hidakat épít, és erősíti a felebaráti szeretetet, az együvé tartozást. „Itt, a Szent István téren ma mindannyian egyformák vagyunk. Nincs különbség, nincs megosztottság vallás, származás, ideológia, vagy társadalmi helyzet alapján. Mindannyian Isten gyermekei vagyunk. Elsősorban emberek, magyarok.  A Szeretet hegedűse által életre hívott templomi koncertsorozattal ennek szellemiségében támogatjuk és építjük a jövőt” – hangoztatta az est műsorvezetője, Nemcsák Károly Jászai Mari-díjas érdemes művész, a József Attila Színház igazgatója, arra kérve az embereket, vigyék jó hírét az összefogásnak.

 

Több mint 11 millió forintot gyűjtött össze Mága Zoltán

Mága Zoltán korábbi templomi koncertsorozataival több 100 millió forintot gyűjtött össze

 

Mága Zoltán hegedűművész a már korábban tejesített templomi koncertsorozataival több 100 millió forint értékben segített az árvíz és a vörösiszap károsultjainak, beteg gyermekeknek, kórházaknak, szegényeknek, nagycsaládosoknak, hősi halott rendőrök, katonák hozzátartozóinak, de megszólalt a hegedűje templomok felújításáért, munkahelyteremtésért és a társadalmi békéért is. Karitatív misszióinak híre eljutott a Vatikánba is, ahol XVI. Benedek pápa, majd Ferenc pápa is személyes apostoli áldásban részesítette Mága Zoltánt. A következő hónapokban a jótékonysági misszió Magyarország nagyvárosaiba és kistelepüléseire is eljut.

 

További információ: www.magazoltan.com

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu