Belföldi hírek

H I R D E T É S
2019.05.25. - szombat, Orbán napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

Számos jó példa igazolja: érdemes együttműködni

2016. december 14. 14:40
Számos jó példa igazolja: érdemes együttműködni

Konferencia keretében egyeztetett 2016. december 5-6-án Békéscsabán az Egyházi Közművelődési Egyesület és a Nemzeti Művelődési Intézet. A téma az egyházi hátterű kultúraközvetítés és értékformálás volt.

Egyházi és közművelődési szervezetek tartottak konferenciát december elején békési megyeszékhely Református Egyházának gyülekezeti termében. Az eseményt, melyen húsz előadó beszélt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

Az előadók a hitélet, közművelődés, a szociális és a civil szektor különböző ágazataiból érkeztek az ország több területéről.

Az eseményt Kárpáti Árpád, a Nemzeti Művelődési Intézet megbízott főigazgatója nyitotta meg. Köszöntő beszédében kiemelte, hogy napjainkban igen fontosak az értékeiket ismerő és ezek mentén szerveződő közösségek. Ezeknek hatékonyan tud módszertani támogatást adni az NMI, az egyházi szervezetekkel és a népfőiskolákkal közösen.

 

 

A kereszténységet, mint alap európai értéket emelte ki Kiss Tibor, Békéscsaba polgármestere a köszöntőjében. Marti Miklós, a helyi református egyházközség lelkésze hangsúlyozta, hogy a kultúraközvetítés egyben a lelkiség közvetítése is az egyházi közösségek számára, mellyel azok is megszólíthatók, akik nem járnak egyébként templomba.

A konferencia két napján szó volt egyháztörténeti, vallási és néprajzi kutatásokról, kiállítóterekről és egyházi közösségekről, a közösségfejlesztők hálózatépítő munkájáról, Tótkomlós hitéletéről és kultúrájáról, a Boldog Ceferino Intézet küldetéséről.

A hátrányos helyzetűek szemléletformálása és közösségfejlesztése ugyancsak porondra került. Bemutatták az Ipoly Arnold Népfőiskolát, melynek elnöke az ott töltött negyed század szolgálatáról mesélt, de bemutatkozott a Nagybánhegyesi Református Templomért Alapítvány is, melynek 15 éves tevékenységéről az alapítvány elnöke beszélt.

A jelenlevők meghallgathatták a békéscsabai evangélikusság története és jelenét, előadást tartott az Ökomenikus Lelki Támogatók Közösségének szervezője. Az evangélikus egyház kulturális tevékenységéről szintén hallhattak az egybegyűltek.

 

 

Az NMI Békés Megyei Irodájának területi koordinátora, Kocsis Klára példákat mutatott be arra, hogyan valósított meg egyházi jellegű szervezetekkel partnerségben gyakorlatokat az iroda az elmúlt néhány évben.

Szó esett a sárospataki öregdiák mozgalom egyházi hátteréről, a kötegyáni népfőiskolai mozgalom szerepéről és a közösségi életről, a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium Művészeti Szakközépiskola Általános Iskola Óvoda Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium kulturális tevékenységéről, a Gyomai Evangélikus Egyházközségben zajló keresztény kultúra közvetítésről, a Szlovák Kultúra Házának működéséről és a mezőberényi Tízváros Alapítványmunkájáról - írta meg az nmi.hu.

B.A.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2019. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu