Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.18. - Thursday, Andrea napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

Szabadtéri szoborkiállítás a Szentendrei Régi Művésztelep kertjében

2020. June 18. 09:28
Szabadtéri szoborkiállítás a Szentendrei Régi Művésztelep kertjében

Szobrok a kertben címmel nyílt szabadtéri szoborkiállítás tizenegy kortárs alkotó munkáiból a Szentendrei Régi Művésztelep kertjében.

Az először tavaly, hagyományteremtő szándékkal megrendezett tárlat folytatásaként a Szentendrei Régi Művésztelep ligetes parkjában idén nyáron ismét olyan ideiglenes szoborpark jön létre, ahol a szobrok különleges világa a természet nyugalmában szólítja meg és ragadja magával a látogatókat - közölte a művésztelepet működtető MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. A kiállított műalkotások között találni ugyan olyanokat, amelyek eddig is kültéren kaptak helyet, sőt, kimondottan így gondolták ki őket alkotóik, de a bemutatott munkák többsége csak a tárlat idejére kerül a szabad ég alá.

 

Szabadtéri szoborkiállítás a Szentendrei Régi Művésztelep kertjében - fotók: nmi.hu

 

 A parkokban és más közterületeken, urbánus terekben számtalan szobrászati alkotással lehet találkozni, amelyek azonban a legtöbb esetben valamilyen direkt funkciót töltenek be, emlékművek, amelyek többnyire megrendelésre készülnek. Ez nem feltétlenül kell, hogy a művésziség rovására menjen, de az a fajta szabadság, ami a Szobrok a kertben kiállításon megjelenik, és ami abból az autonóm művészi gondolkodásból ered, amely éltre hívta a kiállított szobrokat, csak kevés szabadtéren látható műalkotás sajátja - méltatja a tárlatot a kommüniké. A közlemény szerint a kiállításra felkért művészek eltérő szemléletmódja a kortárs hazai szobrászat sokoldalúságát mutatja be. Az absztrakt és figurális műfajokon belül is eltérő tendenciák és gondolatok öltenek testet a tárlaton, sőt, a kettőt összekötő formavilágok is megjelennek.

MTI/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu