Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.13. - Thursday, Antal, Anett napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

Sikeres konferencia a Magyar Értékekről és Hungarikumokról a Parlamentben

2013. April 13. 18:42
Sikeres konferencia a Magyar Értékekről és Hungarikumokról a Parlamentben

A Parlamentben a Magyar Értékek és Hungarikumok konferenciája Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke, a Hungarikum Bizottság tagjának köszöntőjével nyílt meg 2013. április 13-án.


Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke

A rendezvény első felszólalója, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke beszédében emlékeztetett: az Országgyűlés több mint egy éve, április 2-án, ellenszavazat nélkül fogadta el a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvényt, melyet mérföldkőnek nevezett.A törvényben megalkották a Magyar Értéktár fogalmát, amelyet Fazekas Sándor a hungarikummá váláshoz vezető út előszobájának nevezett.

 Fazekas Sándor

 

A rendezvény első felszólalója, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke

 

 

A Parlament Főrendiházában tartott rendezvényen a felszólalók közül mindenki a nemzeti értékek védelmének és megőrzésének fontosságát hangsúlyozta, köztük Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára, hungarikum bizottsági tagok, valamint Horváth Zsolt országgyűlési képviselő és Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója is.

 

Závogyán Magdolna

Helyi értéktárak szervezése a Nemzeti Művelődési Intézet által címmel tartott előadást Závogyán Magdolna a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója


A nemzeti értékeket és hungarikumokat népszerűsítő eseményen az érdeklődők megismerkedhettek többek között az UNESCO szellemi kulturális örökségei között szereplő magyar vonatkozású elemekkel - pl. a Mohácsi busójárás, Matyó népművészet, Solymászat mint élő emberi örökség-, a Világörökség részét képező tájakkal - pl. Budapest Duna-partok, Hollókő ófalu és környezete, a Tokaji történelmi borvidék kultúrtáj - , határon túli értékeinkkel vagy éppen a herendi porcelán és a törkölypálinka értékeivel is, mely utóbbi kettőt nemrégen választották be a Hungarikumok közé.

 

Táncosok, zenészek a táncház mozgalom köréből

 

Bemutatkozott a Táncház módszer, mint a szellemi kulturális örökség átörökítésének magyar modellje

 

 

MCOnet

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu