Belföldi hírek

H I R D E T É S
2019.08.21. - szerda, Sámuel napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

PRO CULTURA MINORITATUM HUNGARIAE díj 2015

2015. szeptember 30. 09:58
PRO CULTURA MINORITATUM HUNGARIAE díj 2015

A Nemzeti Művelődési Intézet a Magyarországon élő nemzetiségek számára díjat adományoz kulturális, közművelődési tevékenységük elismeréséért. A díjjal emlékérem és díszoklevél jár.

A Felhívás és a Jelölő lapok letöltéséhez kattintson --> IDE

 

Az elismerést olyan Magyarországon élő nemzetiséghez /bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán/ tartozó személyek, szervezetek kaphatják, akik/amelyek kiemelkedő tevékenységet végeztek a Magyarországon élő nemzetiségek körében az anyanyelvű kulturális örökség megtartásáért, fejlesztéséért, s tevékenységükkel hozzájárulnak a Kárpát-medence népeinek együttéléséhez. (Például: a kulturális közélet, a közművelődés, nemzetiségi média, nem hivatásos művészetek, nemzetiségi kultúra mecénása, stb.)

 

A díjak átadására évente egyszer, a Magyarországi Nemzetiségek ünnepnapjához kötődően kerül sor,melynek rangját a Nemzeti Művelődési Intézet által rendezett Nemzetiségi Gála ünnepi programja is biztosítja, ahol a Magyarországon honos nemzetiségek többségében amatőr előadói saját anyanyelvükön prezentálják, népszerűsítik sokszínű, gazdag hagyományaikat egy-egy attraktív színpadi produkció által.                                                    

                           

A díjak száma maximálisan 8 db lehet.
A díjat a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója adományozza.

 

A díjazásra szóló felhívás nyilvános. Megjelenik: az MTI-ben, a Nemzeti Művelődési Intézet honlapján (www.nmi.hu honlapon), valamint a www.nemzetisegek.hu honlapokon, a nemzetiségek országos folyóirataiban és nemzetiségi médiában.

 

A díjazásra jelöltek felterjesztése a csatolt jelölőlapon, valamint annak mellékleteként maximum 3 oldalnyi indoklással történik.

 

A díj átadása laudátióhoz kötődik.

 

Az elbírálás szempontjai:

1.    szakmai életút/életmű elismerése

2.    adott nemzetiségi közösség folyamatos, tartós működése és a nemzetiség kultúrájában betöltött kiemelkedő tevékenysége

3.    az anyanyelvi kultúra bemutatása és elismertetése Magyarországon, illetve külföldön

4.    nemzetközi kulturális kapcsolatok kialakítása, erősítése

 

 

A felhívás és a jelölőlap letölthető a www.nmi.hu, honlapról, vagy igényelhető a 225-6041 telefonszámon.

 

A jelöléseket szíveskedjenek a Nemzeti Művelődési Intézet postai (lásd alább) vagy elektronikus címére (foigazgatosag@nmi.hu) legkésőbb 2015. október 31-ig elküldeni.

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2019. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu