Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.17. - Monday, Laura napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

Pályázatokat várnak Hajós Alfréd szobrához

2020. December 28. 11:49
Pályázatokat várnak Hajós Alfréd szobrához

Hajós Alfréd örökségét szeretnék szoborba öntve látni a MANK és a Mazsike munkatársai, ezért nyílt pályázatot írtak ki a műalkotás elkészítésére. A szoborral a neves polihisztor munkássága előtt tisztelegnének. A pályázat benyújtási határideje 2021. március 28-a. 

A köztéri szobrot a Margitszigeten állítaná fel a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) és a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike). Az elkészítéshez 30 millió forintot biztosítanak a győztes pályázó számára.  

 

Maga a pályázat kétfordulós, amelynek első lépcsőjeként jövő év március 28-ig kell leadni a szükséges dokumentációt. Részletes leírás erről a szervezők oldalán érhető el ide kattintva.

 

A pályaművek elbírálása, tehát április 11-e után a pozitív elbírálásban részesülőknek augusztus 29-ig van lehetőségük egy méretarányos modellt készíteni a szoborról. A győztesét pedig a Margitszigetre állítják ki, ahová Hajós tervei alapján építették a Nemzeti Uszodát.

 

Szoborkészítés

 

Hajós Alfréd zsidó családból származó építész, úszó, labdarúgó, edző, szövetségi kapitány, játékvezető, újságíró. Számos területen, amelyben tevékenykedett, kiemelkedő eredményt ért el. Építészként nevéhez fűződik az UTE stadion, a Nemzeti Uszoda, a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő, a Szegedi Gyógypedagógiai Intézet, a kolozsvári Vakok Intézete és számos más, jelentős épület. 

 

Úszóként ő volt az első és második olimpiai bajnokunk is. Az 1896-os ötkarikás játékokon a 100 méteres és 1200 méteres gyorsúszó számban állt a dobogó legfelső fokára. Futballistaként és játékvezetőként is ismert volt.  

 

“Hajós Alfréd az újkori olimpiai játékok első magyar bajnoka. Egész életműve, sportolói, sportvezetői, újságírói, építészi és közéleti tevékenysége példaértékűen testesíti meg az ókori olimpiai eszményt, a test és lélek harmóniájának fontosságát, amelyet az újkori játékok hitvallásuknak tekintettek” - méltatja Hajóst a MANK közleményében. 

 

 

M. A. 

Forrás: mti

 
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu