Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.21. - Sunday, Dániel napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

Őszi Fesztivált tart a Haydneum - Magyar Régizenei Központ

2022. October 10. 16:35
Őszi Fesztivált tart a Haydneum - Magyar Régizenei Központ

A Haydneum - Magyar Régizenei Központ 2022.október 25 és november 2 között rendezi meg Őszi Fesztiválját.

A fesztivál ideje alatt öt koncertet adnak elő. Az elsőt a Müpa-ban tartják október 25-én, ahol fellép a fesztivál legnagyobb attrakciójaként két, korhű hangszeren játszó historikus zenekar, a párizsi Le Concert de la Loge és a budapesti Orfeo Zenekar. A két zenekar karmester nélkül, a világhírű hegedűművész, Julien Chauvin koncertmester irányításával fog játszani.

 


Színvonalas előadások lesznek

 

A második koncert 2022.október 28-n Egyetemi templomban kerül megrendezésre, ahol a Purcell Kórus lép fel continuo kísérettel. A programban két Haydn testvér találkozik: Joseph, akinek nagyon kevés és Michael, akinek viszont rengeteg continuo-kíséretes egyházi kórusműve maradt fenn. Műsoruk gerincét az 1790-es évekből származó salzburgi nagyböjti Michael Haydn-misék adják.

 

A harmadik koncert 2022.október 29-én Haydn és Zimmermann címmel a Karmelita Beethoven-termében rendezik meg. A fesztivál vendége a koncerten az 1973-ban alakult pozsonyi Musica Aeterna együttes lesz, amelynek művészeti vezetője a kiváló hegedűs, Peter Zajíček - mondta Vashegyi György.

 

A negyedik koncert 2022.október 30-án a Zeneakadémia Solti-termében egy új műfaj, a szóló fortepiano és dalénekes fortepiano művész előadásában hallhatnak szonátákat és dalciklusokat az érdeklődők.

 

Az utolsó, ötödik koncenrt 2022.november 2-án Zeneakadémia Nagytermében a Haydn és Matastasio című esttel zárják. Különlegessége, hogy a Haydneum első alkalommal mutat be koncertszerű előadásban operát, a híres librettista, Metastasio Haydn által megzenésített egyetlen művét, A lakatlan szigetet.

 

A Haydneum Őszi Fesztivál mellett 2022.október 25-től veszi kezdetét a Haydneum és Bősze Ádám közös programja, a Haydnnal Londonban című előadás-sorozat a Lóvasút kulturális központban. A 8 előadásból álló összeállítás a zeneszerző londoni utazásairól szól. Az egyenként 70 perces előadásokat zenei idézetek, vetített illusztrációk teszik még élvezetesebbé.

 

BG

Forrás: MTI

A képek illusztrációk

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu