Belföldi hírek

H I R D E T É S
2017.11.20. - hétfő, Jolán napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

Most az amatőrök, holnap a világelit

Most az amatőrök, holnap a világelit

A magyar kultúra napja alkalmából január 23-24-én a Pajtaszínház programban részt vevő amatőr színjátszó csoportok díszbemutatói egy szemle, a Pajtaszínházi Szemle keretében voltak láthatók a Nemzeti Színház stúdiószínpadain. A házigazda: Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, Kossuth-díjas rendezője nyilatkozott az MCOnet-nek.

Kétség kívül egyre nagyobb az aggodalom a lelkekben, hogy a magyar kultúra kincseinek átadásában nehézségeink vannak. Hogy jönnek új generációk, és nem biztos, hogy olyan intenzitással kapják meg azt, amit meg kell kapniuk ebből a gyönyörű örökségből, ebből a kincshalmazból, amit magyar kultúrának nevezünk, és ami felhalmozódott az elmúlt évszázadokban. Emellé társuló probléma az a világjelenség, hogy a vidék egyre inkább a kiürülő kis falvakat jelenti - egész földrajzi egységek tűnnek el a térképről. Ez egy aggasztó folyamat, és ha tudunk valamit tenni ez ellen, ha közösségteremtő technikákkal tudjuk ezt lassítani, az nagy eredmény.

 
Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója az MCOnet kamerája előtt


A színház az egyik legjobb eszköz arra, hogy a közösség megérezze az erejét, és összetartozás érzését, örömet okozhat. A jó kedély visszatérésének eszköze. Ha tehát van ügy, amelyért érdemes - minisztériumnak, Nemzeti Művelődési Intézetnek, Teátrumi Társaságnak, Nemzetinek - szövetkeznünk - ez az. Pont tegnap hirdettük meg a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó programját, melyre a világelit érkezik hozzánk. De az amatőrök éppúgy hiányoznának innen, a Nemzetiből, mint a szakma krémje - zárta szavait a színház igazgatója.


MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2017. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu