Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.21. - Sunday, Dániel napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

Maszkviselési szokásaink jelennek meg a Skanzenben

2020. December 14. 15:24
Maszkviselési szokásaink jelennek meg a Skanzenben

Mutasd a maszkod! címmel nyílik kiállítás a tervek szerint jövő tavasszal a Szentendrei Skanzenben. A maszkok, maszkos fotók és történeteik gyűjtése már megkezdődött az intézményben.

A Mutasd a maszkod! egy beszédes cím, amellyel a Skanzen jövő tavaszra tervezett kiállítását illetik. A tárlathoz szükséges eszközöket már elkezdték begyűjteni. A kiállítás része ugyanis nem lesz más, mint a járvány alatt hordott szövetmaszkok, a viselésükről készült felvételek és az egy-egy megvarrt darab mögött rejlő történet.

 

A kiállítás célja, hogy bemutassa, hogyan éltük túl 2020-at, milyen szokások, kulturális megnyilvánulások alakultak ki a mindennapjaink részévé vált maszkhordás körül, és mit lehetett tanulni, hogyan lehetett fejlődni e helyzet által. Nemcsak a régi idők tárgyaiból és népszokásokból lehet ugyanis népművészeti alkotásokat létrehozni, a mindennapjaink is meghatározó szerepet töltenek be kultúránk alakításában.

 

Divatos a mintás arcmaszk

 

A kiállításról Sári Zsolt, a Skanzen főigazgató-helyettese beszélt a Rózsavölgyi Szalon riportfilmjében, amikor azok egy saját logós maszkot adtak át neki ajándékként. A maszk a kiállítás részévé válik, amelynek megnyitója nagyban függ a járvány lefolyásától, hiszen maga a Skanzen a pandémiára való tekintettel zárva van, a maszk kiállításnak pedig akkor lesz tényleges értelme, ha a “ruhadarabokat” már nem kell viselni. Optimista becslések szerint ez akár már tavasszal megtörténhet.

 

M. A. 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu