Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.20. - Thursday, Rafael napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

Májusban jön a Friss Hús, rekordszámú külföldi versenyez

2021. April 26. 15:41
Májusban jön a Friss Hús, rekordszámú külföldi versenyez

Kilencedik alkalommal rendezik meg a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált. Rekord mennyiségű külföldi és összesen 31 magyar kisfilm versenyez majd. A fesztivál keretein belül több premier is lesz május 27-e és június 2-a közt.  

Összesen 31 magyar kisfilm versenyez majd idén május és június fordulóján Budapesten. A Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált a fővárosi Toldi moziban és szabadtéri helyszíneken rendezik meg. Idén először lesz az eseménynek nagykövete Péterfi Bori színésznő személyében. A zsűri tagja is lesz egyben.  

 

A Friss Hús versenyprogramában több kategóriában hirdetnek győztest. A legjobb magyar élőszereplős rövidfilm, a legjobb magyar animációs rövidfilm, a legígéretesebb 30 év alatti rendező, a legjobb színész és a legjobb színésznő díjakat kaphatják meg az alkotók és szereplők, de különdíjakat is átadnak.  

A versenyprogram nemzetközi lesz, összesen 27 külföldi film vesz részt a fesztiválon a magyarok mellett. Premierekkel is készülnek a szervezők: Magyarországon először vetítik a berlini magyar rendező, Nagy Borbála Pannónia dicsérete című filmjét. Az alkotás korábban a German Short Film Awardon nyerte el a legjobb rövidfilmnek járó díjat.  

 

 

 

Szintén először vetítik hazánkban a Friss Hús berkein belül Csáki László Bagatelle című kevert technikájú kísérleti rövidfilmjét. Az alkotó az orrfújás viszontagságait viszi vászonra Petri György azonos című verse alapján. Megjelenik a Dűne is, amely Ulrich Gábor filmje, több fesztiválon versenyzett már. 

 

Márton Dániel Liga című filmjét is meg lehet tekinteni, Rudolf Olivér X-Kryptonit Projekt című alkotását is nevezték, Nagy Lili D-vitamin lakoma című filmje is versenybe száll, Vermes Dorka pedig két művel is jelentkezett. M. Tóth Géza Matches című animációja is megjelenik, K. Kovács Ákos szabadkai alkotó Branka című filmje pedig egy harminc évvel ezelőtti kórházi eseménybe enged betekintést. 

 

Mostoha Marcell Avant (MOME) és Szegedi Adél Jelszó a ***-hoz (Illyés Művészeti Akadémia) című animációs kisfilmje is részt vesz a fesztiválon, ezeket idén beválogatták az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál diplomafilmes versenyprogramjába.  
 

 

M. A. 

Forrás: mti

Fotók: Friss Hús/ Facebook

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu