Belföldi hírek

H I R D E T É S
2017.10.18. - szerda, Lukács napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

Lezsák: Kegyelmi állapotban élünk

Lezsák: Kegyelmi állapotban élünk

Lezsák Sándor az Magyar Országgyűlés alelnöke is felszólalt a Nemzeti kultúra, társadalom, gazdaság, jólét szakmai konferencián. A Hungarikum Bizottság tagja előadását három kulcsszó köré szervezte: érték, sikerélmény, veszélytudat.

Lezsák kijelentette: rombolni könnyebb, mint építeni. A Lakiteleki Népfőiskola szellemi atyja emlékeztetett: a népfőiskolák minden országban akkor bukkannak fel, mikor az ország kultúrája veszélybe kerül. Érvényes volt ez Tessedik Sámuel szarvasi iskolájára és báró Wesselény Miklós magfalvi kollégiumára is, érvényes ma is - jelentette ki az alelnök. Lezsák felidézte a magyar múlt népfőiskoláinak sorsát, tevékenységét, mely a két világháború között virágzott, és melyet a világháború utáni szocialista diktatúrában elsorvasztottak. Ezt a hagyományt igyekeztek feltámasztani Lakiteleken.


Lezsák Sándor az Magyar Országgyűlés alelnökének felszólalása a Nemzeti kultúra, társadalom, gazdaság, jólét szakmai konferencián


1990 telén kezdték el szervezni a Lakiteleki Népfőiskolát, melynek kollégiumai, nyári egyetemei korszerű formában elevenítik fel a népfőiskolai mozgalmat - szögezte le Lezsák Sándor. Az első hungarikum konferenciát még a kilencvenes évek elején rendezték meg Lakiteleken - emlékeztetett Lezsák, aki a Hungarikum Bizottság tagja. A népfőiskolák hálózatát pótolhatatlan közösségszervező erejét is kiemelte a képviselő, melyet Makovecz Imre életművével kötött össze. Emlékeztetett: másfél éve elkészült a hazai népfőiskolai mozgalom megújításának, és a Kárpát-medencei népfőiskolai hálózat kialakításának programja, mely alapja a Nemzeti Művelődési Intézettel való együttműködésnek. Kegyelmi állapotban élünk - zárta beszédét a parlament alelnöke -, a nemzeti megújhodás alkotó feszültségében.


MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2017. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu