Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.02.27. - Tuesday, Ákos, Bátor napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

Kulturális attitűdvizsgálat a magyar járásokban

2016. January 14. 13:55
Kulturális attitűdvizsgálat a magyar járásokban

Závogyán Magdolna helyettes államtitkár asszony volt az egyik házigazdája a Nemzeti kultúra, társadalom, gazdaság, jólét című konferenciának, melyet 2016. január 12-én rendezték az Országházban. Az Emberi Erőforrások Minisztériumnak helyettes államtitkára előadásában értékes tapasztalatait osztotta meg a szakmai plénummal.

Az Nemzeti Művelődési Intézetnél (NMI) töltött idő tapasztalatait megosztva elmondta: Hajdú-Biharban járva például két közeli település esetén konstatálták, hogy az egyikben élénk közösségi, kulturális élet folyik, a másikban épp ellenkezőleg. Az ilyen ellentétes attitűdök vizsgálata, és megválaszolása a kultúráért felelős intézmények feladata. Az NMI 3154 településünkből 1853-ban végezett el egy a kulturális köz-foglalkoztatottakról szóló nagyszabású felmérést. A több mint 10.000 kérdőív - melynek válaszadói önkormányzati, kulturális, civil és egyházi szervezetek és intézmények vezetői voltak - adatelemzése során kiderült néhány érdekes összefüggés.

 
Závogyán Magdolna helyettes államtitkár előadása


Úgy tűnik, minél fejlettebb egy járás, a válaszadók annál kedvezőbbnek ítélik meg a demográfiai viszonyokat,  sőt úgy ítélik meg, hogy élénkebb kulturális élet is jellemzi ezeket a régiókat. A közművelődési szakemberek alkalmazását pedig helyben egyértelműen pozitívan ítélik meg, mely a járás fejlettségéhez is hozzájárul. Závogyán Magdolna további érdekes példákat hozott egymáshoz közeli régiók közti jelentős különbségekről. Az, hogy az ilyen különbségeknek mi az oka, fontos kérdés, melyre választ kell találnunk - emelte ki Závogyán Magdolna.


MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu