Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.06.04. - Sunday, Bulcsú napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

Külön konferencia gróf Zichy Jenő emlékére

2012. September 21. 16:17
Külön konferencia gróf Zichy Jenő emlékére
Gróf Zichy Jenőre nagy konferenciával emlékeztek, ugyanis most volt születésének 175. évfordulója. A konferencia Székesfehérváron rendezték meg a Szent István Király Múzeum és a székesfehérvári Városi Levéltár szervezésével.
A szakmai tanácskozás "A világpolgár szülőföldjén" címet viselte. Egy kis segítség volt a konferencia megszervezésében, mert folytattak egy programsorozatot: 2012. szeptemberben kiállítás volt megrendezve és a kiállítás után pedig felavatták Zichy Jenő - a vármegye egykori főszolgabírójának -  mellszobrát, melyet Cser-Palkovics András avatott fel és adott át. Zichy Jenő pályafutásának legérdekesebb része a Kelet-Ázsiába vezető expedíciótörténet.

Zichy Jenő
Zichy Jenő pályafutásának a "Zichy-életutat" is adhatjuk, mivel sok mindent elért és sok mindenben segített

A konferencia nevét az expedíciótörténete alapján adták, de bemutattak egy "Zichy-életutat" is, így sokan megismerhették a történetét. Zichy Jenő munkássága sok mindent takar, többek között sokszor szervezett kiállításokat, részt vett a Történelmi Egylet munkájában, segített létrehozni a Városi Színházat, de országos ismeretséget 1879-ben szerzett a székesfehérvári országos vásár megrendezésével.

Zichy Jenő tiszteletére felállított mellszobor
2012. szeptemberében mellszobrot állítottak a tiszteletére

A kiállításon megtekinthető az élettörténete és a munkássága is, mely az alkotásokon, képeken, festményeken, szobrokon és egyéb műtárgy segítségével elevenedik meg. A kiálllítás Székesfehérváron, az Új Magyar Képtárban tekinthető meg 2012. december 2-ig.

Képek forrása: www.fejer.hu, www.szentkoronaradio.com


P.T.
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu