Belföldi hírek

H I R D E T É S
2017.10.18. - szerda, Lukács napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

Közép-európai cirkuszművészeti központ létesülhet hazánkban

Közép-európai cirkuszművészeti központ létesülhet hazánkban

Fekete Péter, a Magyar Cirkusz és Varieté Kht. (MACIVA) és a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója adott riportot az MCOnet-nek a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál sikere után. A miniszteri biztos elmondta: keresik egy új közép-európai léptékben is jelentős új cirkusz helyét, az ugyanis eldőlt, hogy a fejelődés útja nem a régi Budapesti Nagycirkusz felújítása.

A hagyományokra építve, de újdonságokat is beleszőve zajlott január 7. és 11. között a cirkuszfesztivál - mondta Fekete Péter, aki úgy véli, a hazai cirkuszművészet furcsa helyzetben van: "a társadalomnak egy jelentős része imádja a cirkuszt, de van egy jelentős olyan tömeg, akik valami miatt nem járnak cirkuszba." A miniszteri biztos úgy véli: meg kellene változtatni azoknak a cirkuszról alkotott képét, akik valami miatt nem szeretik a cirkuszt. Természetesen nem kevés a heti nyolc előadás alkalmanként 1000-1000 nézővel a Fővárosi Nagycirkuszban - véli -, de 1500-an is beférnének egy este. A havi harmincezres látogatószámot tehát növelni szeretnék, mégpedig a rokon művészeti ágakkal: könnyűzenei koncertekkel, irodalommal, kortárs tánccal, színházzal. A Cseh Tamás Programhoz is kapcsolódni kívánnak - mondta el Fekete Péter. A jelenlegi, patinás cirkuszépület helyzetéről az igazgató elmondta: gyakorlatilag annyiba kerülne felújítani, mint egy újat, modernet létrehozni, ahová be tudják hozni az artistaképzőt, megjelenhet benne egy cirkuszmúzeum, egy cirkuszművészeti tár és kutatható adatbázis, és amelyben egyszerre jelenik meg a magyar cirkusz múltja és jövője.

 
Fekete Péter, a Magyar Cirkusz és Varieté Kht., és a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója beszélt kameránk előtt


A kolumbiai The Gerlings csoport nyerte el magasdrót számával a 11. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál Arany Pierrot díját, de két magyar csoport is bronzérmet vehetett át. A nemzetközi szakemberekből álló zsűri 60 jelentkezőből 30 műsorszámot válogatott be a fesztiválra, a budapesti közönség tehát igen színvonalas műsort láthatott. A grémium elnöke Eugene Chaplin, a világhírű filmes fia volt.


MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2017. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu