Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.15. - Saturday, Jolán napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

Konzorciumi megállapodást kötött a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, az Országos Széchenyi Könyvtár és az NMI

2016. June 07. 10:00
Konzorciumi megállapodást kötött a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, az Országos Széchenyi Könyvtár és az NMI

Az együttműködési megállapodás célja egy aktív közösségi szerepvállalás, amelyet a Széchenyi 2020 program keretén belül a "Cselekvő közösségek - aktív közösségi szerepvállalás" felhívásán keresztül akarnak elérni.

Az Unió kulturális pályázataira történő felkészülés már tavaly elkezdődött Esztergomban egy konferencia keretében. Az „Együttható  Közösségszervezés a múzeumi, könyvtári és közművelődési területen” című értekezlet célja többek között a különböző intézményrendszerek sajátosságainak megismerése volt, annak érdekében, hogy a kulturális intézmények társadalmi szerepvállalását, hogyan lehetne erősíteni. A Cselekvő közösségek program is ezt a célt szolgálja azáltal, hogy az intézmények a különböző településeket, annak civil szervezeteit támogassák közösségfejlesztés célból. Dr. Cseri Milkós, a Szabadtéri Néprajzi Múzem főigazgatója példátlannak tekinti a kezdeményezést: ez az első alkalom, hogy a múzeumi, könyvtári és közművelődési terület közösen vesz részt egy olyan programban, amely a kulturális intézmények társadalmi szerepvállalásának erősítéséről szól. 

 

Polyák Albert, az NMI megbízott főigazgatója a közösségi művelődés társadalomfejlesztő hatásáról beszélt

 

Az NMI feladatai közé nem csak a kultúra, tudomány és művészet ismertetése, hanem a mindennapok kultúrájának közvetítése is tartozik, ami sokkal fontosabb a hétköznapi emberek számára - mondta a Polyák Albert. Kiemelte, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet országos szakmai hálózatának köszönhetően könnyen elérhetővé válnak a települések, így biztosítani tudják majd a támogatást. 

 

 

Polyák Albert, Dr. Cseri Miklós és Dr. Tüske László

Polyák Albert, Dr. Cseri Miklós és Dr. Tüske László

 

 Dr. Tüske László, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója hangsúlyozta, hogy a könyvtáraknak is szembe kell néznie a globalizációval és annak hatásaival, valamint válaszokat kell adniuk arra a kérdésre, hogy miként tudnak hozzájárulni a társadalmi és gazdasági fejlődéshez. A Cselekvő közösségek projektben a könyvtárak hozzájárulnak a társadalmi kohéziót erősítő közösségfejlesztéshez, a 21. század innovatív, közösségben gondolkozó társadalom és gazdaság létrehozásához. Várhatóan ősszel indul a projekt és 2019 szeptemberére ér véget.

 

 

/T.D.

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu