Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.18. - Thursday, Andrea napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

Konzorcium egy aktív közösség létrehozásáért

2016. September 20. 10:22
Konzorcium egy aktív közösség létrehozásáért

Cselekvő közösségek - aktív közösségi szerepvállalás program három tagja az Országos Széchenyi Könyvtár, a Szabdtéri Néprajzi Múzeum és a Nemzeti Művelődi Intézet. Az intézmények vezetőik interjút adtak az elkövetkező három év céljairól, feladatairól és kihívásairól.

A Cselekvő Közösségek - Aktív Közösségi Szerepvállalás címmel egy olyan konzorcium jött létre, amelynek a fő feladata, hogy a művelődés területén a különböző feladatokat ellátó intézmények együttműködve valósítsák meg, hogy a közösséghez tartozó egyéneket megszólítva, majd általuk egy működő, egy életképes és minőségi, gazdasági tevékenységgel foglalkozó közösség jöjjön létre. A konzorcium tagjaként az Nemzeti Művelődési Intézet átalakulásuk ellenére kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az elmúlt évtizedek tapasztalatát a projekt hasznára fordítsa. Kárpáti Árpád, az NMI megbízott főigazgatója adott interjút.

 

"Az NMI átszervezését nem veszteségként éljük meg, hanem egy megújulásként"

 

"A közművelődési terület mindig is a társadalom kihívásaira reagált, így ebből a szempontból a leginnovatívabb szakterület. A most induló projekt szorosan kapcsolódik a feladatunkhoz, így az átalakulás során nem fordulhat elő semmi zökkenő. A változást követően még kiterjedtebb lesz az NMI feladatellátása, és január elsejétől ugyanolyan szakmai, módszertani feladatellátás fog múűködni, mint eddig" - nyilatkozta Kárpáti Árpád. A konzorcium további tagjaként, az Országos Széchenyi Könyvtár a könyvátorosok munkájának fejlesztését célozza meg. Országosan 22 millió látogatottságot könyvel el könyvtári rendszer éves szinten, emellett a könyvtári kultúra is egyre jobban digitalizálódik. Dr. Tüske László, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója a könyvtárak feladatáról, céljáról adott interjút.

 

Dr. Tüske László

 

Dr. Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója a Skanzen azon törekvéseiről adott interjút, amelyek azt a célt szolgálják, hogy az adott települések továbbra is a sajátjaként tekintsen az onnan elhozott értékekre. "Egyre intézmény ereje mindig a hálózatban rejlik. Minél távolabbra jut el az üzenetünk, annál erősebbek vagyunk. Az egyik álmom, hogy régi hagyományokon alapuló közösségek jöjjenek létre, legyen az énekkar, vagy valamilyen szakkör."

 

Dr. Cseri Miklós

 

 

Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkár a kulturális fejlesztésekről, azok lehetőségeiről adott interjút. Kiemelte, hogy a kormánynak kötelessége és feladata, hogy hozzájáruljon a társadalmi megújuláshoz, még akkor is, ha egyre kevésbé van hozzá uniós támogatás. Az aktív közösségi lét megalapozása is egy ilyen feladat, amelyre közel 30 milliárd forint fordítható.

 

Dr. Hoppál Péter

 

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu