Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.19. - Friday, Emília napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

Könyv jelent meg az Agora-programról

2015. November 08. 10:51
Könyv jelent meg az Agora-programról

Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója, a Nemzeti Művelődési Intézet hagyományos könyvbemutatóján méltatta azt az exkluzív küllemű, tartalmában is magas színvonalú kötetet, mely bemutatja: milyen korszerű és sokfunkciós közösségi találkozóhellyel – agorával – gazdagodtak megyeszékhelyeink az elmúlt években.

A Közösségépítő Agorák Magyarországon – Terek, emberek, közösségek című album az intézet kiadásában, Dr. Németh János István szerkesztésében jelent meg. Szente Béla – aki egyben a Kulturális Központok Országos Szövetségének elnöke – a kötet bemutatásakor leszögezte: ezek az agorák multifunkcionális rendezvényterekként funkcionálva a magyar kultúra templomai. A kötet az Agora-program meghonosodását, fejlődését, az agorákhoz vezető utat, a már működő agorák eredményeit, valamint az előttük álló, és az általuk nyújtott lehetőségeket mutatja be.A könyv mutatós "belső tere"


Az Agora-program a kormány kiemelkedő közművelődési fejlesztése, mely az Új Széchenyi Tervből, az Európai Unió társfinanszírozásában valósult meg. A közművelődési intézmények korszerűsítését, működési költségeinek csökkentését, multifunkcionálissá átalakítását valósította és valósítja meg. A mintegy 21.5 Mrd Ft-os vissza nem térítendő támogatás kedvezményezettjei megyei jogú városok, amelyek még 5.1 Mrd Ft-tal egészítették ki a beruházást. Hasonló jelentőségű, maradandó fejlesztés utoljára a millennium idején történt. Tizenhárom magyarországi nagyvárosban épült, illetve épül agora: Kaposvár, Hódmezővásárhely, Békéscsaba, Tatabánya, Szekszárd, Szolnok, Nyíregyháza, Győr, Szeged, Debrecen, Veszprém, Kecskemét, és Szombathely. A közösségi terek egységes, nagyvárosias arculatot kölcsönöznek a megyeszékhelyeknek. Az agorák létrejötte, és a városonként sokféle működése méltó az antikvitás örökségéhez, a magyar társadalom gazdag kulturális életéhez, valamint az Európában meghonosodott művelődési gyakorlathoz. Ezért az Agora-program több, mint kulturális fejlesztés, és több, mint a közművelődési szakterület infrastruktúrájának megújítása.


A könyvet szerkesztette és a bevezető fejezeteket írta dr. Németh János István, szakmai lektor Dr. Vehrer Adél Ph.D. egyetemi docens. A könyv 3900 forintos áron megvásárolható a Nemzeti Művelődési Intézetben, vagy megrendelhető a szerkesztes@nmi.hu e-mail címen.


MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu