Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.19. - Friday, Emma napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

Kodály-emlékév: Országos Kodály Zoltán Műveltségi Vetélkedő

2016. October 26. 12:09
Kodály-emlékév: Országos Kodály Zoltán Műveltségi Vetélkedő

2017 Kodály Zoltán emlékév lesz, jövőre ünnepeljük születésének 135. évfordulóját és emlékezünk meg halálának 50. évfordulójára. Ebből az alkalomból Országos Kodály Zoltán Műveltségi Vetélkedőt hirdetett Érd Megyei Jogú Város és az érdi Körősi-Csoma Sándor Általános Iskola. A vetélkedő sajtótájékoztatóján Krucsainé Herter Anikó, kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár, T. Mészáros András Érd megyei Jogú Város polgármestere és Kodály Zoltánné mondott beszédet.

"A zene az emberi lélek kifejező eszköze, ami mindnekinek egyformán hozzáférhető" - ezzel a Kodály idézettel kezdte meg beszédét Krucsainé Herter Anikó. Méltatta a zeneszerző életét és munkásságát, amit mindenkori példának nevezett. "Kodály Zoltán egyszemélyben volt zeneszerző, zenetudós és zenepedagógus. E hármas hivatás egyszerre határozta meg egész életművét, egyetemes értékű alkotó volt."

 

Krucsainé Herter Anikó kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár

 

 

Mindenkori feladatunk alkotásainak megőrzése és ápolása, az országos vetélkedő pedig kiváló lehetőség, hogy az általános és középiskolások is megismerkedhessen Kodály Zoltán életével, életművével, munkásságával - fejtette ki a helyettes államtitkár. Hozzátette, hogy az Emberi Erőforrásuk Minisztériuma egy milló forinttal támogatja a versenyt, hogy minél több fiatal vegyen részt zenei programokban, valamint a zenei ismeretterjesztés minél többeket érjen el. "Célunk, hogy a Kodály életmű sokak számára legyen példa."

 

T. Mészáros András, Érd megyei Jogú Város polgármestere


T. Mészáros András polgármester reményét fejezte ki, hogy az esemény az egész ország diáktársadalmát megmozgatja majd, hasonlóan az öt évvel ezelőtti Liszt Ferenc emlékévvel kapcsolatos vetélkedőhöz, ami mögé szintén oda állt a város. "Büszkék vagyunk arra, hogy Érd újból egy ilyen országos eseménynek tud helyt adni" - fogalmazott a polgármester.

 

Kodály Zoltánné 

 

Kodály Zoltánné (Péczely Sarolta), kiemelte, hogy Kodály Zoltán életében központi szerepet játszott a tanítás és a tanulás. "Nagyon fontos dolgot tanultam tőle, hogy mindenben a legjobbat kell keresnünk, a legjobbat felismerni, és magunkévá tenni, ettől lesz jobb az élet, ettől leszünk emberek. Ő is mindenütt a szépséget, a minőséget és a jót kereste és adta tovább. Egy ilyen műveltségi verseny sem tesz egyebet, mint keresi a jót, a szépet, a követni valót" - zárta beszédét az énekművész.

 

/T.D.

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu